Pris til Endre Lund Eriksen

Endre Lund Eriksen vant Teskjekjærringprisen 2013.

Endre Lund Eriksen vant Teskjekjærringprisen 2013. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Endre Lund Eriksen ble i går tildelt Teskjekjærringprisen 2013. Forfatteren mener Alf Prøysen en blant dem som har banet vei for hans virke.

Det var under gårsdagens Prøysenpris-arrangement at barnebokforfatter Endre Lund Eriksen ble hedret for sitt (svært produktive) forfatterskap. Teskjekjerringprisen gir, i tillegg til heder og ære, forfatteren en plakett, samt 25.000 kroner. For Lund Eriksen henger prisen høyt.

- Det er veldig inspirerende og ikke minst ærerikt å ta imot en slik pris, som jo er laget i Alf Prøysens minne. Han er en tekstforfatter, musiker, og formidler som har en høy stjerne både hos meg personlig og i landet generelt, det å bli assosiert med hans gode navn og rykte betyr mye, sier Lund Eriksen.

Prøysen banet vei

Selv har han både latt seg inspirere og påvirke av den avdøde forfatteren.

- Prøysen har indirekte banet vei for sånne som meg. Jeg skriver jo ikke på dialekt, men når jeg formidler gjør jeg det. Både når jeg leser inn lydbøker, og ellers, bruker jeg dialekt, og på det feltet var Prøysen en pioner, sier Lund Eriksen, som også peker på det å skrive om outsidere, samt forskjeller mellom stort og smått som andre likhetstrekk.

I juryens begrunnelse sto det blant annet: "Årets Teskjekjærringprisvinner viser en skriveglede og et engasjement for sitt unge publikum som gjør han prisen verdig. Han har skrevet både om livet og hverdagen vi alle er en del av og han har skapt nye univers og de nye mulighetene som åpner seg der, i beste Teskjekjerringånd."

Tar barn og unge på alvor

For Lund Eriksen er det viktig å ta sitt publikum på alvor.

- Man må ikke undervurdere unge. Mange er redd for å skrive om skumle, triste tema, men barn og unge er smarte. Selv om de ikke alltid har språket til å uttrykke det, så opplever de og forstår de mye mer enn vi tror, sier Lund Eriksen.

- Jeg forsøker å skrive for dem på en måte som ikke bare er underholdende og spennende, men som også treffer en nerve, treffer noe som er viktig, sier forfatteren, som altså står bak suksesser som «Pitbull-Terje»-serien, «Monstrene i Dunderly» og «Alvin Pang», for å nevne noe.

Lund Eriksen har også skrevet tekster til både musikk, film og teater, og er nå en av drivkreftene bak «Verdens beste», Tromsøs nye barnefilmfestival.

Vinner av Prøysenprisen ble visesanger Frank "Tønes" Tønnesen.

Artikkeltags