– Mens de store festivalene snur på tusenlapper, snur de små på kronestykkene, sier konferansier Bernt Bjørn under åpningen av årets Ordkalotten.

– Det er artig å kunne bevilge penger til Ordkalotten, ikke bare til fotballag.

Det mener Bente Høgstad fra Økonor som i går ga 10.000 kroner fra bedriftens gavefond.

Tonene fulgte diktet

De om lag 60 frammøtte som overvar åpningen fikk et artig møte med forfatter Morten Winterwolds opplesing fra sin nyeste diktsamling «Oldemor, du er med barn». Diktet fikk tonefølge av «DJ Bendiks», alias Charlotte Henriksen. Riktig effektfullt fulgte musikeren og forfatteren hverandre, til publikums store fornøyelse.

For første gang har også Ordkalotten fått en forfatter til å skrive åpningsprologen. Den amerikanske poeten Juliana Spahr var selv til stede og framførte den.

Paneldebatt

Spahr er poet, kritiker og redaktør. Sammen med Jena Osman har hun redigert kunstjournalen Chain siden 2003. På Ordkalotten deltar hun i også en paneldebatt som blant annet vil ta utgangspunkt i gjendiktinga til norsk av diktboka «Alle med lunger kopla saman», og hun vil også delta i opplesninger.

Opplesninger blir det også i dag når nye bøker blir presentert på?Tromsø Bibliotek. Forfatterne Ingrid Storholmen med «Tsjernobylfortellinger», Pedro Carmona-Alvarez med «Rust» og Shabana Rehman Gaarder med «Blåveis», kommer.