Det var under fjorårets åpning av Nordnorsk Kunstmuseum det første samarbeidet mellom Liv Lundberg og Bernt Simen Lund fant sted. Hun leste fem dikt fra diktsamlinga Iverksatt og han spilte nyskrevet musikk.

– Etterpå sa vi at dette må vi gjøre mer, og nå gjør vi mer! smiler Liv Lundberg.

Spisset ørene

Men det aller første møtet mellom lyrikeren og cellisten skjedde i forbindelse med en bokdag. Liv Lundberg skulle lese fra diktsamlinga Afrika og Bernt Simen Lund skulle sørge for musikken mellom opplesningene. På forhånd hadde Lund lest det som skulle leses opp, slik at han kunne lage noe som passet.

– Det fungerte spesielt godt med Liv sine dikt.

– Han kom inn med en klassisk cello og laget musikk som lignet på Afrika! Da spisset jeg ørene, sier Liv Lundberg.

Utgangspunktet for forestillinga Bilde av et menneske er diktsamlinga Iverksatt.

– Alle disse diktene tar utgangspunkt i kunstverk, fotografier, skulpturer og installasjoner i rom. Mennesker er også skulpturer i rom, skaperverk som lager kunst, sier Lundberg, som har valgt ut 19 dikt fra boka og som roser Lund for hans skaperevner.

Improvisasjon

– Han har en helt suveren evne til å frambringe toner ut fra en tekst. Jeg vet ikke hvorfor du ikke er blitt komponist enda, men det blir du vel, sier lyrikeren til cellisten som sitter bøyd over notene foran en elektrisk cello.

– Han gjør spennende og uventa ting med den celloen! Og det vi skal gjøre torsdag er live – selv om vi har øvd er ikke alt bestemt, det blir improvisasjon fra begge, sier Lundberg.

Lund blar i papirene sine.

– Jeg har en del som er notert pinlig nøyaktig og en del som er mer på skissebasis, som er mer åpent for improvisasjon. Liv er så musikalsk i sin lesning og tar det rytmiske veldig bra. Og så er hun flink til å gi plass til musikken, roser Lund.

– Jeg vil ha mer musikk rundt tekstene. Mer musikk, høyere musikk! sier jeg.

Lyden av et egg

– Men hvordan lager du musikk til dikt?

– Først setter jeg med ned og leser diktene og tar fatt i førsteinntrykket jeg får. Så kan det bearbeides videre, sier Lund, som leste følgende linje i diktet (skisse): verden begynner: et egg

– Og da tenkte jeg: Hvordan høres et egg ut?

– Det handler om å oversette en forestilling fra ett språk til et annet, sier Lundberg som skrev sine dikt om kunstverk etter at «jeg gikk amok i bokhyllene på UB. De hadde fått så flotte kunstbøker». Slik ble bilder av skulpturer, installasjoner og fotografier til bilder i dikt som Lund i sin tur skaper musikalske bilder av.

Torsdag kan publikum skape sine bilder i møte med Bilde av et menneske.