Mens konkurrentene sang på forskjellige operascener rundt i verden forberedte Lilly Jørstad seg til Montserrat Caballé International Singing Competiton, en av verdens største operakonkurranser, hjemme i Vadsø. Der hadde hun og moren Olga fått tak i et gammelt piano fra en antikvitetsbutikk. Noe mer hadde de ikke råd til.

– Jeg trener opp til fem timer daglig, med min mor som streng instruktør. Under konkurransen skal jeg synge sju forskjellig arier, både på russisk, fransk, italiensk og spansk. Min maestro i Milano har sagt at det viktigste for meg nå er å lære notene og pugge tekstene. For selve stemmen er han ikke bekymret for, sa Jørstad til lokalavisa Varangeren før konkurransen.

I Zaragoza møtte hun konkurrenter som står på operascener hver uke, i tillegg til at hun var yngste kvinne i feltet. Men det stoppet ikke mezzosopranen, som var en av 16 som tok seg til semifinalen. 176 etablerte operasangere måtte dermed se seg slått av den norske operakometen.

Uheldigvis for 23-åringen valgte juryen en arie hun ikke hadde sunget før i semifinalen, og hun nådde ikke finalen. Dit kom kun to av deltakerne.

– Jeg er fornøyd, for jeg synes jeg gjorde det bra, sier den ambisiøse jenta.

Jørstad er født og oppvokst på Kolahalvøya, men flyttet til Vadsø og fikk norsk statsborgerskap i 2003. For tiden utdanner hun seg i Milano, og for å finansiere studiene har hun og moren tatt seg vaskejobber i Vadsø.

– Norge er i mitt hjerte, og drømmen er å synge ved den norske operaen. Og å få synge under Varangerfestivalen i Vadsø, sier hun.

Og det er kanskje ikke tilfeldig at hun akkurat nå øver på rollen som Askepott i Milano. For Lilly Jøstad kan bli Norges neste operaprinsesse. (ANB)