– Det skjedde noe med meg da jeg begynte å ta fram minnene fra Hydra, så lenge etterpå. Det var både godt og vanskelig, sier Marianne Ihlen (78) til Nordlys.

Hun er hovedpersonen i boka So long, Marianne, som hun er det i Leonard Cohens låt med samme navn fra 1967.

Ultimatum

Boka kom i 2008 på norsk, og er basert på radiodokumentaren NRK-journalisten Kari Hesthamar senere har vunnet priser for. Marianne Ihlen er svært glad for at det er Helle Goldman i Tromsø som nå har oversatt den til engelsk.

– Jeg ble oppmerksom på henne gjennom min eldste venn fra Hydra; den amerikanske forfatteren Alison Gold, da hun skulle til Tromsø for noen år siden. Og jeg hadde jo kjent Helles foreldre på Hydra, så etter at jeg hadde fått kontakt med henne, sendte jeg henne først ett kapittel. Og da jeg fikk det i retur – oversatt og med korrigeringer av noen små faktafeil om Hydra - ble jeg så tent! Helle har jo gått barbeint på den øya i mange år og kjenner den ut og inn, sier Ihlen.

– Hun er ikke profesjonell oversetter, men jeg sa til forlaget at «hvis ikke Helle får gjøre det, så blir det ikke noe». Hun er så flink – og et utrolig skjønt menneske.

Møtet med Cohen

I 1950-tallets Oslo møtte hun Axel Jensen, et forfattertalent av de sjeldne. Sammen dro de i 1957 til den greske øya Hydra, som etter hvert ble en kunstnerkoloni. De fikk også sønnen Axel Joachim, før forholdet tok slutt.

Ikke lenge etter at hun hadde blitt forlatt av Jensen, var hun på butikken ved havna for å handle. En ung, høflig mann spurte henne om hun hadde lyst til å sette seg sammen med ham og vennene hans utenfor og drikke litt vin. Mannen var Leonard Cohen, og de to innledet et forhold om varte i om lag ti år.

– Han var – og er – en utrolig spennende fyr. Jeg er utrolig takknemlig for å ha truffet Leonard. Tar du bort sangene, bøkene og kjendisstatusen hans, er han en stor og varm sjel. Jeg ble overveldet over hvor omsorgsfull, høflig og tiltalende han var, sier Ihlen.

– Jeg trodde ikke det var sant at han ville være sammen med meg eller at han syntes jeg var så fin som han sa jeg var. Jeg var fortumlet, helt i tåkeheimen, smiler hun.

Finne seg sjøl

Det er Mariannes tid med Axel Jensen og Leonard Cohen boka handler om, stort sett fra Hydra. Tida beskrives ikke bare som enkel for henne. Hun var alltid «noens kjæreste», og slet med å finne sin egen identitet og stemme på Hydra, hvor alle andre var kunstnere og sterke personligheter.

– Det var både godt og vanskelig å dra det opp igjen så mange år etterpå. Og jeg lurte på om det var verdt å gjøre det. Alt dette skjer jo egentlig på grunn av Axel og Leonard, men samtidig var det jo en veldig spesiell tid i mitt liv og jeg har fått så mange fine reaksjoner fra kvinner på min egen alder, sier hun.

Reiser tilbake

Hun reiser stadig vekk tilbake til øya.

– Jeg var der for bare to-tre uker siden, sammen med Helle. Da var det litt annerledes, for halvparten av dem som finner veien dit nå, kommer på grunn av Leonard. Han er aldri der lengre, men de valfarter dit likevel. Og da de ikke fant ham, fikk de vite at jeg var der, og det ble litt mye. Litt pinlig, rett og slett.

– Har du fortsatt kontakt med Cohen?

– Ja, vi er fortsatt gode venner. Og jeg har også veldig god kontakt med sønnen hans, Adam, som har fulgt i Leonards fotspor.

Levd et helt liv

Den engelske versjonen av boka kommer ut i Nord-Amerika til våren.

– Etter å ha lest boka lurer jeg på hvordan det har gått med deg etterpå?

– Jeg synes jeg har taklet det ganske bra, jeg. Jeg har vært gift i 32 år og har tre bonusdøtre, sier Ihlen.

– Jeg har to esker med gamle ting, brev og bilder fra den tida som jeg har tatt med meg når jeg har flyttet rundt. Men jeg har jo levd et helt liv etter Hydra.