Nordnorsk film har suksess

Artikkelen er over 14 år gammel

En film utenom det vanlig har kjempesuksess rundt om i verden. Bak suksessen står en komponist fra Rognan og et lite filmteam fra Tromsø.

DEL

– Det er jo så utrolig at man nesten ikke skulle tro det var mulig, sier Tomas Evjen i Tromsø. Sammen med komponist og filmskaper Fred Jonny Berg fra Rognan, og samboerparet Cecilie Haagensen og Gunnar Skogseth fra Tromsø, klyper han seg i armen og spør om dette er virkeligheten.

Lanseres i 28 land

Konsertfilmen «Montagna con Forza», som ble lansert under Tromsø Internasjonale Filmfestival i fjor, skal nå lanseres i 28 land verden over. I tillegg utgir gigantforlaget Reader's Digest filmen i sin katalog allerede i oktober. Og de vil gi den som en gavepakke til sine lesere, forteller Tomas Evjen.

Den internasjonale interessen kom etter at filmen ble vist på et lukket arrangement under filmfestivalen i Cannes i fjor.

Nå er det inngått en lisensavtale mellom Symbiophonic AS og produksjons- og distribusjonsselskapet Cascade GmbH, et over 20 år gammelt tysk og velrenommert selskap innen klassisk musikk. De har blant annet utgivelser med Placidio Domingo, Sir Georg Solti, Mstislav Rostropovitsj, London Philharmoniske Orchestra og Wiener Philharmonic Orchestra på samvittigheten.

Utrolig vakker musikk

– Nå har de altså valgt å satse tungt på en forholdsvis ung komponist fra Saltdalen, og en liten trejolle som sakte driver rundt på et vann i en vakker natur, sier Tomas Evjen. Men føyer raskt til; det er også en utrolig vakker musikk vi lytter til mens kamerat følger båten på Botnvatn i Saltdal forbi ville fosser og steile klippevegger.

Fred Jonny Berg komponerte musikken for ei tid siden. Han fikk Kringkastingsorkesteret til å spille den inn på CD, og fikk en av Nordens fremste dirigenter, finske Ari Rasilainen.

– Hvordan kom dere med i prosjektet?

– Fred Jonny Berg kom til meg med en idé, et utgangspunkt for en film. Vi laget et manus, eller dreiebok, i all hast. Vi var enige om at dette skulle være en stilistisk og rolig film, intet klisjemønster, selv om vi nok var på tur inn i klisjeenes verden. Med Fred Jonny Berg var en dyktig regissør, og gjorde sitt til at det ikke ble klisjépreget.

Vi har våget

– Vi har våget å la bilde «stå», og det er dette som er unikt, og som de som ikke er vant til det nordnorske har falt for, sier Tomas Evjen.

Nå har også en av de aller største allmennkringkasterne i USA bestemt seg for å sende filmen i høst, og hvis alt får etter planen vil over 100 millioner amerikanere se konsertfilmen fra et fjellvann i Nord-Norge. Bare etter den røste visningen regner man med å selge 25.000 kopier av platepakken som inneholder DVD og CD med musikk fra filmen.

– Og dere blir rike?

– Det er klart at det også betyr noe økonomisk, ikke minst for Fred Jonny Berg. Han har finansiert produksjonen selv og har dermed alle rettighetene. Når man snakker om et opplag på over 30.000, ja da blir det penger, sier Tomas Evjen. Han røper også at man planlegger flere produksjoner, i alt fire i denne serien. Og i forbindelse med lanseringen av «Montagna con Forza» er det også klart for premiere på Tomas Evjen og selskapet NOR sin dokumentarfilm om Fred Jonny Bergs arbeid med musikken til filmen. «A Symbiophony Making» har man kalt den dokumentaren. Også her blir vi med til Botnvatn i Saltdal under innspillingen, og vi treffer også filmskaperen Petter Vennerød og solistene Wolfgang Plagge og Joachim Knoph. De to sistnevnte blir intervjuet om Bergs musikk.

– Den finske dirigenten Ari Rasilainen hadde utrolig mange godord å si om Fred Jonny Bergs musikk, sier Tomas Evjen.

Artikkeltags