Riddu Riddu-festivalen og Universitetet i Tromsø har vært samarbeidspartnere i mange år nå, men under årets festival gjennomfører de et av de kanskje mest omfattene prosjektene de har gjort sammen.

I forbindelse med universitetets 50-årsjubileum i år, har de jobbet frem en konsertforestilling, der Mari Boine er hovedkunstner. Forestillingen kombinerer musikk, teater og forskning, og skal urfremføres under festivalen. Det blir en heller eksklusiv affære - arrangementet gjennomføres inne i Kultursalen, en sal med plass til kun 120 publikummere, og forestillinga vises bare to ganger.

Boine på UiT

- Mari Boine har vært student hos oss - hun tok lærerstudier her på slutten av 70-tallet. Her ble hun blant annet mer klar over kunnskapsmangelen rundt det samiske - og hun hadde tilgang til den store joikesamlingen ved universitetsmuseet. Det var slik hun lærte seg joik - det fikk hun som kjent ikke lov til å gjøre hjemme, sier Inger Elin Utsi fra UiT.

- Tiden til Mari på UiT har påvirket noen av sangene hennes, og den var med på å få henne til å stille spørsmål om hvorfor vi vet så lite om det samiske. forestillingen skal vise hvorfor kunnskap er viktig, fortsetter hun.

Samarbeidet om konsertforestillingen har pågått i rundt ett år nå, og Boines navn kom tidlig inn i bildet. Festivalsjef Karoline Trollvik er veldig fornøyd med prosjektet.

- Det blir fantastisk for oss å kunne vise frem dronninga av Sapmi på denne måten, smiler hun.

Urfolkshiphop

I Ardnaen på universitetscampus presenterte Riddu fredag formiddag sitt fulle program for sommerens festival. Rosinen i pølsa var uten tvil Mari Boines konsertforestilling - samt forsikringen om at Boine ogå skal spille full konsert på hovedscenen. Men Riddu har naturligvis også mer på plakaten.

Festivalsjef Karoline Trollvik trakk blant annet frem festivalens bestillingsverk Circumpolar Hiphop Collab, et samarbeidsprosjekt mellom rappere fra Alaska, Grønland og Sapmi, og festivalens økte fokus på samisk kunsthåndverk - duodji.

- Doudji forteller historien om hvem vi er - og vi er interessert i å se hvordan den unge generasjonen velger å ta det videre. «Doudji dreamers» samler ti unge doudjarat (kunstutøvere) i en utstilling, sier Trollvik.

Unge kunstnere

Riddu fortsetter også satsingen sin på unge samiske kunstnere. Blant annet har de brukt siste året på å jobbe sammen med fjorårets unge kunstner, Anna-Katri Hellander, som skal vise Sapmis første mixed media hiphop-forestilling. Årets unge kunstner, slampoeten Anna Kaisa Partapouli, skal i følge Trollvik «gjennomsyre festivalen med slampoesi».

 

- Anna Kaisa er en sterk, uredd stemme, og et fantastisk formidlingstalent, sier Trollvik.

Partapouli bidro for øvrig med et dikt under programlanseringen fredag.

Av øvrige punkter på Riddu-programmet kan nevnes norgespremieren på urforlksfilmen «birds of passage» fra Colombia, sjøsamefokuset med 15 nordlandsbåter på Riddusletta, og et hovedprogram med blant annet Biru Baby, Resirkulert, Bakerboy, DK Shub, Resirkulert og mange flere.

Kulturminister Trine Skei Grande skal åpne årets festival.