Hans Marius mente tilbudet for ungdom under 18 var alt for dårlig. Nå har han tatt grep

KLARE: Prosjektleder i «Under» Hans Marius Mikkelsen, bookingansvarlig på Blårock Isak Harbitz og ungdomsskoleelev Maja Dønnem ser fram til dobbelkonsert med Death By Unga Bunga og Sløtface på Tvibit og Blårock (for dem over 18). Konserten torsdag markerer også tjuvstarten på «Under» - en konsertserie spesielt for de under 18. Hovedlanseringen skjer på trippelkonserten i Tromsø Alpinpark lørdag.

KLARE: Prosjektleder i «Under» Hans Marius Mikkelsen, bookingansvarlig på Blårock Isak Harbitz og ungdomsskoleelev Maja Dønnem ser fram til dobbelkonsert med Death By Unga Bunga og Sløtface på Tvibit og Blårock (for dem over 18). Konserten torsdag markerer også tjuvstarten på «Under» - en konsertserie spesielt for de under 18. Hovedlanseringen skjer på trippelkonserten i Tromsø Alpinpark lørdag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Hans Marius Mikkelsen (18) mener konserttilbudet for de under 18 i Tromsø er for dårlig. Så han tar saken i egne hender.

DEL

Torsdag snikstarter Hans Marius Mikkelsen sin nye konsertserie «Under» med dobbeltkonsert på Tvibit. Death By Unga Bunga og Sløtface inntar scenen i kjelleren – før de gjør det samme på Blårock seinere på kvelden.

Lørdag smeller han til med trippelkonsert i Tromsø Alpinsenter i Kroken. Her spiller Daniel Kvammen, rapduoen Sushi X Kobe og Mikkelsens eget band, Lüt. Ikke en liten arrangørjobb for 18-åringen der, altså. Så hvorfor gjør han det?

– Det er ikke et godt nok tilbud for de under 18 i Tromsø. Hver gang det arrangeres under 18-konserter så er det et søtt, og gjerne gratis, opplegg, kun laget for å få ungdom til å slutte og drikke i helgene. Jeg synes det er teit, sier Mikkelsen.

Populære og med høy kvalitet

Han ønsker enkelt og greit å arrangere kule konserter – omtrent én gang i måneden.

– Med artister som er populære, og holder høy kvalitet. Da kommer det for så vidt folk både over og under 18. Forhåpentligvis.

Mikkelsen tror også det har vært en bjørnetjeneste å gjøre ungdomskonsertene til noe som for det meste er gratis.

– De dreper jo noe essensielt i ordet kulturnæring da. Kultur koster jo penger. Og vi tror ikke det er betalingsevnen det står på, det er betalingsviljen. Vi prøver å endre på det. Mulig det ikke skjer de første to.-tre gangene, men vi må jo satse, sier Mikkelsen, og viser til konseptet Yngling på Parkteatret i Oslo.

Yngling-konseptet har gått siden 2013, og arrangeres for 14-18-åringer. Konsertene, som har artister som Susanne Sundfør, Cezinando, Kråkesølv og Honningbarna på samvittigheten, trekker så å si fullt hus hver gang. Mikkelsen ser ikke hvorfor ikke det samme kan skje i Tromsø.

– Situasjonen er ikke veldig annerledes. Men i Oslo har altså noen gått aggressivt ut, organisert noe, og fått folk inn. Det er kult å gå på konsert. Og det er helt innafor å betale for det.

SLØTFACE: Sløtface gjør det skarpt for tiden. Det skal både de under og over 18 nyte godt av i Tromsø torsdag.

SLØTFACE: Sløtface gjør det skarpt for tiden. Det skal både de under og over 18 nyte godt av i Tromsø torsdag. Foto:

Ung prosjektleder

Han tror også at det er en fordel at han, som ungdom selv, er prosjektleder.

– Til og med Max Martin (megaprodusent) forsto at han ikke kunne lage pop til ungdom uten hjelp fra ungdom selv – han er jo ingen ungdom lengre. Da er det fint at kommunen her også forstår det. Jeg tror jeg skal klare å engasjere flere i større grad.

Isak Harbitz (24) fra Blårock, og spiller selv i hardtsatsende The Modern Times. Blårock var de som først booket Death By Unga Bunga og Sløtface, og de er godt fornøyde for at det nå blir dobbeltkonsert.

– Det er altfor lite ungdomskonserter i byen. «Under» er helt genialt. før har det vært veldig få band som har gjort ungdomskonserter – Honningbarna og Ratzika har vært flinke der, men ellers er det lite. Det har ikke vært lønnsomt, sier Harbitz.

Han ser fordelen i at eksempelvis nye Tvibit, som er velutstyrt og klar for besøkende artister, er på plass.

– Å dra på «voksenkonsert» med verge er mye styr. Ikke alle tillater det, heller. Det er ikke ideelt med en 12-åring midt blant øltørste konsertgjengere. Dette gjør ting enklere for folk med interesse for musikk.

DEATH BY UNGA BUNGA: Blant Norges morsomste og beste liveband mener arrangørene.

DEATH BY UNGA BUNGA: Blant Norges morsomste og beste liveband mener arrangørene.

Sneik seg inn på Bukta

Da Harbitz var under 18 var det for det meste Bukta Battle (Buktas artistkonkurranse for unge, lokale band) som var åpent for ungdom, i tillegg til mandagskonsertserien til Tvibit – Tinnitus, der lokale band fikk spille.

– Det var kult det, altså. Men vi savnet å se band fra andre plasser i landet.

Maja Dønnem (15) går på Sommerlyst ungdomsskole, og ønsker «Under» velkommen.

– Det høres veldig kult ut. Vi har litt tilbud, det høres ut som at forholdene er bedre for oss nå, enn de var før – SUFF (Sommerlyst ungdomsfestival) er veldig bra, Tvibit byr på mye, og Kulturskolen har litt. Men veldig mye som arrangeres er jo for dem som er over 18, sier Dønnem.

Harbitz misunner ungdommen SUFF. Selv sneik han seg inn på Buktafestivalen.

– Jeg husker i 2007, da sneik vi oss inn, og var dritfornøyde med det. Men alle foreldrene våre var jo der, så vi ble kastet ut hver halvtime. Men vi fikk med oss både Iggy og The Hives, og det er da noe, gliser Harbitz.

Vil ta «Under» i bruk

Nå håper Mikkelsen og Harbitz at ungdom tar «Under» i bruk.

– Jeg håper de som er interesserte i musikk virkelig tar tak nå. Går på arrangementene, og inviterer med seg venner på konsert. Her kan man oppleve virkelig god musikk, sier Harbitz.

– Vi tar oppfordringa, helt klart. Jeg skal på konsert, og flere av vennene mine også. Det er artig, og så er det en fin mulighet til å få et innblikk i hva som skjer, mener Dønnum.

– Det er gøy å være på konsert! Og det har kanskje enda større verdi i den alderen. Mine største konsertopplevelser er fra før jeg ble 18. Det var mer rundt det, liksom. Det blir skikkelig gode opplevelser. Som å se AC/DC på Valle Hovin – men i mindre skala her, da, smiler Mikkelsen.

Om bandene som skal spille sier Harbitz og Mikkelsen:

Death By Unga Bunga: – Kanskje et av de kuleste livebandene i Norge akkurat nå. Vi prøver å levere høy kvalitet innen alle sjangre, og her er det kvalitet i alle ledd. De er et av landets mest hardtarbeidende rockband, sier Mikkelsen.

– Jeg har sett dem sju ganger, og de leverer alltid, sier Harbitz.

Sløtface: – De er veldig hypa akkurat nå, gode live og begynner å få feste internasjonalt også, sier Harbitz.

– Ja, de kommer så å si rett fra South By South West-festivalen i USA, der tilbakemeldingene var svært gode. Jeg gleder meg skikkelig til å se dem, sier Mikkelsen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken