– Vi har merket en skikkelig boost i hele kulturfeltet i Nord-Norge, egentlig. Det er jevnt over flere og bedre produksjoner. Man merker at ting er proffere, sier kommunikasjonsrådgiver i Nordnorsk opera og symfoniorkester Aggie Peterson til Nordlys.

Hun sitter på flytoget inn til Oslo sammen med programansvarlig Catharina Bilsbak, på vei til Norsk Publikumsutviklings årlige seminar – inkludert prisutdelingen på kvelden.

– NPU har arrangert slike årlige konferanser i fem år nå. Det er for å hjelpe oss til å bli proffere, flinkere til å nå publikum, til å formidle, inkludere og jobbe utadrettet. Tidligere var det mest bare fokus på kunsten, man glemte publikum litt, sier Peterson.

Bevisstgjøring

Som nominerte har de også i oppgave å holde et innlegg om hvordan de selv jobber, og hva de har lyktes med.

– For og melde seg på, og for å bli nominert, så må man gjøre et grundig arbeid med å se på sin egen organisasjon. I tillegg reiser NPU rundt og kartlegger de forskjellige organisasjonene. Man blir veldig bevisst hva man selv gjør.

NOSO er nominert i klassene: Beste praksis: Øker mest/Formidler best

Festspillene i Nord-Norge er nominert i klassene: Beste praksis: Øker mest/Formidler best/Inkluderer flest

Nordnorsk kunstmuseum er nominert i klassene: Beste praksis: Øker mest og Neste praksis

Stormen Bibliotek er nominert i klassene: Beste praksis: Øker mest/Inkluderer flest

Drar på i nord

– Vi synes det er veldig moro at så mange fra Nord-Norge stikker seg ut – og at dette i tillegg er organisasjoner som samarbeider seg imellom, sier Peterson.

Hun ser på en eventuell pris som et svært hyggelig klapp på skuldra, men synes arbeidet med nomineringen er vel så viktig, med tanke på bevisstgjøringen av eget arbeid.

– I tillegg tror jeg noe som dette er med på å løfte hele kulturfeltet i nord. Vi drar alle på for tida – det merkes! Og disse nominasjonene er ikke et resultat en én crazy konsert. Det er langsomt og nitid arbeid. Og det lønner seg.