Terningkast 4: Musikalske godbiter fra filmens lekende verden

Tromsø byorkester

Tromsø byorkester

Artikkelen er over 9 år gammel

Filmmusikk på plakaten.

DEL

Ideen står til en klar sekser. Og gjennomføringen sto ikke så veldig,veldig langt unna.

Publikum satte da også stor pris på Tromsø byorkesters invitasjon til en helt annerledes konsert. Folk stømmet til i så store mengder at konsertenstarten måtte utsettes noen minutter for å få køen unna billettluken.

Etter en litt "vaklevoren" start, gikk det meste på skinner for orkesteret. Det er etterhvert blitt like stort som et symfoniorkester, noe som ikke minst krever stor nøyaktighet i samspillet.

Med stort sett bare musikalske amatører på podiet, var det intet mindre enn en overraskende strålende musikalsk time vi ble til del.

Med Snorre Oddan Holmgren som rutinert konsertmester og Arne Bjørhei med sin trompet i baktroppen, ble det da også tilført et profesjonelt preg over framføringen – når musikerne etter kort tid fant samspillet.

Noe smårusk var det å sette fingeren på. I blant ble musikken for overveldene. Strykerne og blåserne tok et par ganger nesten "livet av hverandre". Koret fikk ei sceneplassering som gjorde at deres stemmer nesten forsvant.

Likevel, det ble en konsert Tromsø byorkester kan være stolt av. Etter mange år i dødvannet, lyktes det å få de musikkinteressrte amatøre på scenen igjen. Det skal byens elskere av klassisk musikk være meget glade for.

Torsdag kveld viste de også at de mestret filmmusikken meget godt.

Det er alltid vanskelig å finne et repertoar til en slik konsert. Musikk har liksom alltid hørt filmen til. Under stumfilmens dager, var det gjerne pianist eller et lite orkester som fulgte filmens handling med musikk.

Etterhvert ble det komponert musikalske perler til noe av filmen. Kanskje burde et par av disse, fra filmens modne dager, vært tatt med i denne konserten. Jeg tipper det var en del av de mange eldre publikummere som forventet det.

Nå hadde man valgt filmmusikk fra slutten av1960-årene og fram til vår tid. Selvsagt mye utmerket å spille på også her.

Programmet hadde en spennvidde som strakk seg fra sørgmodig kjærlig i Cherbourg, via Hichcocks beste thriller Psycho til Stanley Kubricks Romodysse, med An den schönen blauen Donau som fikk våre tanker til Nyttårkonserten i Wien, til konserten endte i cowboyens verden med Silverado.

Og mellom denne spennvidden fikk vi høre de nydelige tonene fra Schindlers liste og ei andeles fortreffelig framføring av musikken til South Park med vokalistene som medspillere.

Her viste Berit Norbakken Solnes at hun berhersker langt med enn klassisk musikk. Vi fikk også høre aldeles praktfullt obospill i fra filmen The mission.

Jeg har heller ikke glemt kjenningsmusikken til The Pink Panther, den vi alle vel har nynnet på en eller annen gang.

Det ble en musikalsk festaften med annerledes musikk enn det vi er vant til fra store orkestre. Med klipp fra filmene musikken kom fra på et stort lerrert i bakgrunnen, skjønte vi også at filmmusikk ikke blir valgt tilfeldig. Og kanskje konserten også bidro til at vi lytter litt bedre til musikken når vi går på kino.

Tromsø byorkester er uten tvil levedyktig, og har fått en dirigent som jeg ikke tviler på vi få orkesteret enda mer komplett. I går fikk de bekreftet at de har et stort og begeistret publikum.

Artikkeltags