Gå til sidens hovedinnhold

Lover spenning og magi

Artikkelen er over 6 år gammel

Som første institusjonsteater setter Hålogaland Teater opp klassikeren «Den uendelige historie». Det blir magisk, lover regissøren.

Og teatersjef Nina Wester er stolt over at Lille HT og store HT gjør ei forestilling sammen.

Hyllest til fantasien

– «Den uendelige historie» gjør vi som en hyllest til fantasien, til barnets fantasi. Den er ikke gjort før på scenen på institusjonsteater, så vi er stolt av å ha norgespremiere, sier teatersjefen som i går inviterte pressen til å se et lite utdrag av forestillinga som har premieredato 6. mai.

Og det var stykkets regissør og koreograf Erlend Samnøen som kom til Wester med ideen om å iscenesette den tyske forfatter, regissør, filmkritiker og tekstforfatter Michael Endes klassiker innen fantasylitteraturen. Boka kom i 1979 – på norsk i 1983 og ble filmatisert året etter av Wolfgang Petersen.

Den kreative publikummer

– Du har ei bok som i stor grad prøver å dyrke fantasien til leseren, så man kan si at i utgangspunktet er det nesten en umulig oppgave å gjøre historien fordi det er så flotte beskrivelser i boka man kanskje ikke kan iscenesette. Da var ideen nettopp å lage ei forestilling som henvender seg til den kreative publikummer, forteller regissøren. Det var nettopp magien i historien som gjorde et enormt inntrykk på Samnøen da han leste boka som liten.

– Magi kan teater boltre seg med, derfor lager vi ei magisk, eventyrlig, leken og spennende forestilling, lover han. «Den uendelige historie» er historien om Bastian (spilt av Jakob Stabell og Isak Bakli Aglen). Han bor sammen med faren sin og ved en tilfeldighet dukker han opp i et antikvariat hos Herr Koreander. Boka han tar med hjem har den evnen at han dras inn i den, inn til Fantasia – til landet der alle verdens fantastiske skapninger og eventyrfigurer bor.

– Det er en spennende og dramatisk historie for Fantasi er i ferd med å forsvinne og landets barnekeiserinne er dødssyk og også hun i ferd med å forsvinne. Historien om Bastian og faren fortelles parallelt med historien om Fantasia, så to forestillinger på en gang er verdt prisen man betaler, sier Samnøen med et smil.

Han skryter veldig av teaterbarna han har møtt.

– Det har vært utrolig inspirerende å jobbe med barna og de akrobatene som har vært involvert. Veldig dyktige skuespillere, utrolig mange talentfulle barn her i Tromsø. Der står Tromsø og HT i en særstilling, så det har dere god grunn til å være stolt av.

Hvordan skal dette ende!

To av de talentfulle barna heter Isak Bakli Aglen (12) og Liv Marie Ovanger (12) og spiller henholdsvis Bastian og nattalv. Liv Marie har ei nydelig flette surra rundt hodet. Det er fordi nattalvkostymet (som ser ut som en trestamme) er så stort og trenger hjelp for å holdes på plass.

Isak og Liv Marie synes «Den uendelige historie» har et spennende univers.

– Karakterene er så ulike. Og rare. Man vil jo vite hvordan det ender siden forholdet med Bastian og faren er så fiendtlig. Og det blir bare verre og verre og Fantasia blir bare verre og verre og vil du bare vite hvordan skal dette ende!

– Og sjefen sjøl, regissør Samnøen, hvordan er han?

– Han er veldig snill! Og veldig flink til å gi ros. Og til å by på seg selv. Som å danse litt ballett, for eksempel. (Samnøen er utdannet danser ved Statens Balletthøgskole.)

– Og hva med nervene?

– Det kribler litt. Det er vel meninga, sier Isak.

Han har vært med på «Et juleeventyr» – «men jeg hadde ikke i nærheten av en så stor rolle».

– Jeg spiller nattalv og barn og den rollen er ganske liten, men siden man ikke ser ansiktsuttrykket mitt når jeg spiller nattalv krever rollen mer personlighet, sier Liv Marie, som synes det er greit å kunne gjemme seg litt i kostymet siden det er første gang.

– Men du er veldig flink! sier Isak.

Kommentarer til denne saken