Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 6Lindrende voodoo

Artikkelen er over 12 år gammel

Knallsuksess med voodoo-rock.

Den som fortsatt stiller seg mistroisk til voodooens magiske kraft, kan neppe ha vært til stede under Zing Experience sitt formidable fyrverkeri av en konsert på Verkstedet. No Siesta, Fiesta har herved en dokumentert fulltreffer.

«Peace!» forkynner åndelig (band)leder, låtskriver, gitarist og vokalist Paul Beaubrun aka Zing. Zing, hvis kraft visstnok ligger i den unge dreads-behodede gitaristen på scenen, er en slags ånd som på Haiti er kjent for å besitte kraft til å inspirere, rettlede og glede andre mennesker, på deres vei til en høyere mening.

Så langt, så godt. «Love!» fortsetter Zing, og er kanskje den første som siden Bob Marley slipper unna med det. «Unity!». «Jaaa!» hyler publikum, vrikkende og dansende i pur henrykkelse. Verkstedet fylles med intense voodoorytmer, reggae-riff, amerikansk inspirert rock og annet snacks, alt sammen i en eksplosiv miks, som detoneres i den energiske publikumsmassen.

Til tross for noen kvadratmeter med åpent gulv gjenskaper Zing Experience stemningen og gleden Andreassen og Ytrehus falt pladask for. Vi forenes med slumbarna, det finnes et bånd likevel – musikk og voodoo. «Voodoo», sier du og tenker kanskje på dokker, nåler og hodepine.

Men voodoo er mer enn vårt generelt fordreide syn på dette fenomenet. Voodoo er musikk, dans, glede, mening – en livsstil, og det lindrer. Vi åpnes opp for hverandre i kraft av hva bandet fra Haiti serverer oss. Cynthia Cassola korer og danser eksotisk til Mohaly Calixte, Raoul Vixamar og Jimmy Mackenson sitt suggererende trommespill.

Plutselig ser vi en søt liten jente på scenen, hun er kanskje tre-fire år. Når hun litt vaklende begynner å danse og forsiktig slå takten litt løst ut i luften, blir det svært lite preventivt for et publikum i både musikalsk og alkoholbasert rus – stemningen stiger ytterligere, med den lille jenta og hennes undrende ansikt som blikkfang. Hun er datteren til Paul og Cynthia og bidrar til et slags håp om - tja, en bedre verden, i hvert fall for i kveld. Her er det poengløst å snakke om teknikk, ferdigheter og musikkteknisk visvas. Zing Experience handler om helt andre ting, det som betyr noe – musikkens virkelige oppgave. Vi forenes.