FJORDGÅRD (Nordlys): De får lese om seg selv, fjordgårdingene, når suksessforfatter Karl Ove Knausgård kommer med ny bok. Der får vi også svaret på hvorvidt det var et seksuelt forhold mellom ham og en 13-årig elev.

Om knappe fjorten dager kommer forfatterfenomenet Karl Ove Knausgård til Nord-Norge gjennom utgivelsen av bok 4 i Min Kamp. Nordlys har besøkt fiskeværet Fjordgård på Senja hvor suksessforfatteren jobbet som ufaglært lærervikar på slutten av 80-tallet. Bygda ytterst mot havgapet var også kulisse i Knausgårds debutroman «Ute av verden».

Nå skal horder av Knausgård-fans igjen bli med nordover. Boka blir beskrevet som seriens mest heftige og kontroversielle. Den skal være dristig i sin åpenhet og skildrer forelskelser og seksuelle lengsler inngående av hovedpersonen som er på vippen mellom ungdoms- og voksenverdenen. Forhåndsreklamen advarer mot sterke scener.

Knausgård-sti i bygda

– Vi burde kanskje laget en Knausgård-sti i bygda, ler rektor Tonje Sørensen.

– Her bodde han, her underviste han og her drakk han sin første karsk!

Sørensen har fulgt med suksessforfatterens meritter og var forberedt på at det bare var et tidsspørsmål før det ble kjent for omverdenen at Fjordgård var bygda Karl Ove Knausgård bodde og jobbet i slutten av 80-tallet.

– Han var en av oss, vi tok han med på fest i Botnhamn, Grasmyra og på Husøya, og vi festet her på bygdehuset i helgene, forteller lærer Gro Anita Pettersen.

Hun er jevnaldrende med Knausgård og var i hans omgangskrets på den tida.

– Det var igrunnen alle på samme alder. Ungdommen i Fjordgård holdt sammen, og vi opplevde oss som svært inkluderende.

Ikke ren fantasi

Lærer Anita Stoltz ser fram til utgivelsen og er veldig spent på om i hvor stor grad episoder og beskrivelser fra debutromanen, er med i den neste. Hun har lest om seg selv i «Ute av verden».

– Så debutromanen er nok ikke ren fantasi. Vi kjenner igjen bygda, folk og episoder, sier Anita som var en av lærerne som arbeidet sammen Knausgård den gang, og som fortsatt arbeider ved Fjordgård skole. Alle på lærerværelset har pleid omgang med Knausgård, en ung lærervikar som både i væremåte og interesser skilte seg ut fra de andre i bygda. De vil ikke spekulerer i episoder fra den tida og hvorvidt de blir med i boka.

– Vi må lese først, ler Anita som blir krysseksaminert av journalisten om persongalleriet fra «Ute av verden».

Feiret graviditet med kake

– Ja,ja, ja, det var meg som hadde med kake på skolen da jeg var blitt gravid, og ja jeg bodde ei tid i leiligheten over Karl Ove. Det samsvarer med boka, men jeg er ikke den akuelle personen i alt og ett slik hun beskrives.

Praten er munter på lærerværelset på Fjordgård skole, det samme rommet som forfatteren satt i for over tjue år siden og som også er beskrevet i debutromanen «Ute av verden». I denne boka, som kom ut for over ti år siden, står den mye omtalte sex-scenene mellom romanfiguren Henrik på 26 år og hans 13-årige elev Miriam beskrevet. Dette blir igjen tema i Min Kamp 4.

Sex mellom lærer og elev

Hvor gammel jenta egentlig var spekuleres det om i media, ettersom Knausgård selv omtaler forholdet på nytt i Min Kamp 2 og åpner for at forholdet til den unge eleven ikke var oppdiktet. Selv påstår han at eleven var 16 år, kanskje 15, mens han selv var 19 år på den tida. Leserne får igjen møte jenta i Min Kamp 4. Knausgård skriver utleverende om sin seksualitet og i bokklubbens medlemsblad som kommer ut i dag, er det gjengitt et utdrag fra boken hvor han kler av en ung pike. Episoden ender med at Knausgård får altfor tidlig sædavgang.

Usikkerhet i folket

Bygdefolket er usikker:?Er historien fiksjon eller basert på en virkelig historie? Ryktene gikk heftig etter at debutboka utkom.

Knausgårds første arbeidsgiver, daværende rektor Viktor Sommerbakk, vil tro at dette er en oppdiktet historie. Knausgård underviste hovedsaklig 4.,5. og 6.klassetrinnet.

Tror det må være oppdiktet

– Jeg har prøvd å tenke tilbake på om jeg fant noe i hukommelsen, episoder eller hendelser som kunne bekrefte historien. Men jeg finner ingen indikasjoner på at noe slikt har skjedd med en mindreårig elev ved skolen, sier Sommerbakk. Han har ikke selv lest noen av Knausgårds bøker, men føler nå at han må gå i gang.

– Jeg regner med at jeg blir skrevet inn i boka, ler han og minnes mange episoder med den kunnskapsrike, lavmælte og hyggelige , 19 år unge Karl Ove Knausgård.

Mange av Sommerbakk og Knausgårds daværende kolleger mener at rektoren også finnes i debutromanen, om ikke alltid hyggelig beskrevet. Her forteller hovedpersonen Henrik at rektoren hentet ham en dag han forsov seg

– Dt stemmer det. Jeg måtte lære ham arbeidslivets regler, lerSommerbakk.

– Nei, jeg må nok begynne å lese Knausgård, jeg kan ikke åpne ei avis om dagen uten at det står noe om han.

Knausgård beskyldes for å være skruppelløst utleverende i sine tre første romaner. Stemningen blant de tidligere kollegene og bekjente er avslappet i så måte overfor neste bok fra Fjordgård.

– Vi har ingenting å frykte. Jeg gleder meg til å lese hvordan han opplevde å være i her. Det blir uansett hans oppfatning av stedet og folket. Vi tror han følte seg inkludert her, sier Werner Hansen som også forteller at Knausgård måtte gjennom den obligatoriske ilddåpen å være med på havet.

– Det var visst ikke noe for ham, sier Anita.

20.000 i førsteopplag

Romanen «hele» Norge venter på trykkes i et førsteopplag på 20.000.

– Vi har store forventninger til bok fire. Den rommer mye mer enn den forhåndsproklamerte sexen. Romanen er rik på mange refleksjoner rundt en ung mann på terskelen til voksenlivet og gir blant annet en varm beskrivelse av det levende miljøet i bygda, sier markedssjef Elisabeth Steen i forlaget Oktober. Hun røper også at man får svar på hvorvidt det var et forhold mellom lærervikaren og hans elev.

– Mer kan jeg ikke utdype, du får lese boka når den kommer, sier Steen.

I Knausgårds fotspor

Bygda på yttersida av Senja er langt i fra forberedt på oppmerksomheten bokutgivelsen vil gi. I boka er bygda anonymisert og heter Håfjord.

Å vandre i Knausgårds fotspor er enkelt fra huset han bodde i ytterst i værret til skolen i bakken. Bygdefolket kan erindre lærervikaren. Særlig fornavet Karl Ove får det til å klinge. Allerede den gang fortalte han mange at han ville bli forfatter.

– Han skrev mye og kjøpte en av skolens avdanka kulehodeskrivemaskiner på avbetaling, minnes rektor Sommerbakk.