Anne-Kristine Augestad skal være med i høstens sesong av «Åndenes makt», som starter opp søndag.

Den klarsynte Tromsøkvinnen får bryne seg på en litt spesiell form for kugalskap på en gård i Gudbrundsdalen, sammen med programleder Tom Strømnæss.

- Når oppdaget du at du var klarsynt?

- Det er nok noe jeg har hatt med meg helt fra barndommen. Etter en bilulykke i 2000 hvor jeg ble alvorlig skadet i nakken, med en påfølgende lang rekonvalesens, ble det klarere for meg at jeg kunne bruke mental trening til å styre evnene mine og bruke dem til å komme meg videre i livet. Vi kommer alle til verden med litt ulike forutsetninger og talent, men det er trening over tid som gjør oss virkelig gode. Jeg hadde gjennom mange år rikelig med tid til å trene, og det har gjort meg til den jeg er i dag, forteller hun.

Hjelper andre på privaten

Augestad lever et helt vanlig familieliv i Tromsø, i tillegg til at hun jobber med coaching, mediumskap og klarsyn.

- Det er en annerledes måte å hjelpe på, hvor mennesker får hjelp til å komme videre med seg selv enten spirituelt eller følelsesmessig. Det er sånn mennesker klarer å ta andre valg for fremtiden som kan berike deres liv, mener hun.

Mange vil kanskje kjenne henne igjen fra «Jakten på den 6. sans» i 2008. Selv mener hun at hun nå er blitt mer TV-vant, og klarer å nyte opplevelsen på en helt annen måte.

- Det første møtet med TV-mediet var preget av skrekkblandet fryd. Jeg har en mye større trygghet nå. I «Åndenes makt» får jeg en veldig konkret følelse av å bidra med noe viktig i folks liv, og det kjennes kjempegodt. Samtidig blir man en del av et kjempeflott produksjonscrew, og jeg er stolt og glad for å få være en del av det laget, sier hun.

Kugalskap med rart utfall

I første episode tar hun og programleder Strømnæss på seg et av de mest absurde fenomenene så langt i karrieren.

– En bonde erfarer at 35 kuer stadig driver og river seg løs fra båsene sine. Høygafler og kjettinger suser gjennom luften, og 600 liter melk forsvinner fra en melke-tank – uten spor, og uten at det har vært mennesker i nærheten, sier Strømnæss.

– Av alle 1215 hendelsene jeg til nå har utforsket gjennom åtte sesonger av Åndenes makt, er dette en av de rareste jeg har vært med på. Utfallet på det hele er ikke mindre oppsiktsvekkende, sier han.

Kommer til Nord-Norge

Til tross for at det stort sett er Sør-Norge som får besøk av de klarsynte i årets sesong, opplyser presseansvarlig Ingerid Medhus at de også er innom Leknes i Nordland og Tana i Finnmark.

Programmet er inne i sin åttende sesong, og fortsetter videre for å lete etter forklaringer på det uforklarlige. Til tross for å være et av de mest utskjelte og latterliggjorte programmene på norsk TV, har de gode seertall.

– Jeg tror serien treffer en nerve i det norske samfunnet, nemlig søken etter alternative svar på de store spørsmålene. Åndenes makt er både kontroversielt og oppsiktsvekkende, men forsøker helt enkelt å forklare det uforklarlige der vitenskapen ikke strekker til. I tillegg er det god historiefortelling, og det er noe vi alltid har likt, sier programlederen.