Klar med tredje bok om Aslak Eira

ASLAK EIRA: Stig Henrik Hoff har hovedrollen som den samiske etterforskeren Aslak Eira i filmen «Glassdukkene», basert på Jorun Thørrings roman med samme navn. 4. april er det premiere. Foto: Filmweb

ASLAK EIRA: Stig Henrik Hoff har hovedrollen som den samiske etterforskeren Aslak Eira i filmen «Glassdukkene», basert på Jorun Thørrings roman med samme navn. 4. april er det premiere. Foto: Filmweb

Artikkelen er over 4 år gammel

Mens krimforfatter Jorun Thørring finpusser tredje bok om Aslak Eira, går den første til filmen.

DEL

Hjemme på Melhus utenfor Trondheim sitter en forfatter fra Tromsø og venter på redaktøren sin. Det er få måneder til Mørketid – Jorun Thørrings tredje roman om den samiske etterforskeren Aslak Eira – skal møte leserne. De siste korrigeringene må på plass.

– Jeg har en fantastisk redaktør og et fantastisk forlag. Og redaktøren sørger for å holde meg i ørene så det blir bok, og ikke et filmmanus.

Thørring ler. For mye har dreid seg om film. Lenge.

– Det har lenge vært snakk om film, og plutselig tok det helt av – fra Nils Gaup kom inn i bildet til at det skulle bli fjernsynsfilm, så spillefilm. Og ikke bare én, men tre – og jeg hadde bare skrevet to! Da var det bare å hive seg rundt og legge bort manuset om Orla Os, som jeg nesten var ferdig med.

Overgrep og drap

I Mørketid tar Thørring oss med til en nedlagt internatskole utenfor Tromsø der liket av en lærer blir funnet i kjelleren. Det har ligget der i 30 år. Eira avdekker raskt at alvorlige overgrep har funnet sted på skolen. Samtidig utfordres han stadig av minner fra sin egen vanskelige, samiske barndom på en annen internatskole.

– Å basere bakteppet på internatskoletida falt naturlig på grunn av den figuren Eira er. Jeg er en ivrig forkjemper for at krim – mine krimbøker – skal ha et bakteppe som er realistisk.

– Hvordan føles det å skrive på ei bok du vet skal bli film?

– Jeg tror helt klart det påvirker meg når jeg skriver, man tenker mer på scener enn at man bare skal skrive en historie, at her må det kanskje gå litt kjappere, at den biten av Tromsø kunne være fint å filme ...

Noen privat førvisning av «Glassdukkene» har Thørring ikke hatt.

– Jeg har ikke spurt om det heller. Jeg har bare sett traileren og er like spent som alle andre. Jeg tror det blir bra. Jeg tror det blir bra for byen også.

Artikkeltags