TROMSØ: Den første kontakten mellom Karmelitt-søstrene og Ragnar Rasmussen endte med en kjempesuksess til jula i år 2000.

Natt til søndag går Ragnar Rasmussen i klosteret igjen. Da gjør man opptak av de sangene de 13 karmelitt-søstrene skal framføre på CD. For tre uker siden gjorde Vokal Nord, med sine 17 aktører, opptak av de fleste av sine sanger i Målselv kirke.

Motvekt

– Søstrene i Karmellitt-klosteret representerer den helt klare motvekten til det kommersielle vi opplever i forbindelsen med jula, sier Ragnar Rasmussen.

– Vi har et repertoar som først og fremst formidler de tankene vi har om advent, sier søstrene. De synes det var et stort privilegium å bli invitert til samarbeid med Vokal Nord.

Både Karmelitt-søstrene og Vokal Nord understreker at dette ikke skal være ei vanlig juleplate – den handler om advent.

– I denne plata skal vi komme ut med et budskap, formidle den indre lengselen i menneskenes hjerte, sier Karmelitt-søstrene. Som er søster Miriam, musikalsk ansvarlig, søster Electa, priorinnen, søster Branislava, prosjektansvarlig, og søster Dozena, tidligere priorinne.

Dybde

– For oss er advent ei tid da man venter på noe. Man står på vakt. Vi venter på Kristus fødsel. Vi skal lengte etter Gud. For oss er det en hel annen dybde i adventstiden. det er en annen enn den kommersialiseringen, og vi må våge å uttrykke dybdens behov, sier karmelitt-søstrene.

– Hos oss starter jula 24. desember, da Maria nedkom. Da først synger vi julesangene og vi synger julesanger i 14 dager.

På CD-en, som lanseres 1. november med to konserter i Karmelitt-klosteret Totus Tuus, blir det ifølge Ragnar Rasmussen 21 høydepunkter. Karmelitt-søstrene framfører gregoriansk musikk, sterke og ekte melodier som har over 800 års tradisjoner.

Mariatekster

– Vi synger blant annet Mariatekster, tekster fra messer og David-salmer, forteller søstrene.

– De skal synge den gregorianske utgaven av Ave Maria – og vi skal framføre den kunstneriske bearbeidelsen, sier Rasmussen.

«Velsigna du lys over land» er tittelen på CD-en. En rekke av melodiene som framføres av Vokal Nord er arrangert av nordnorske musikere. De har også engasjert Henning Sommerro som produsent.

Ragnar Rasmussen nevner spesielt Stille natt» i Bjørn Andor Drages arrangement.

Hele inntekten av platesalget går til Karmelitt-klosteret, som er blitt Tromsøs store bønnested.