- Det blir nesten som en egen Karlsøyfestival, sier Stein Olsen.

Nesten en måned er gått siden han måtte gi opp kampen mot flammene, for deretter å oppleve at hans eget hjem og kulturperlen Karlsøy prestegård brant ned til grunnen.

En historisk bygning og et verdifullt kraftsenter for alternativ kultur og miljøer gikk tapt som følge av pipebrannen på Karlsøya. Men Stein Olsen erklærte umiddelbart at prestegården skulle gjenreises.

Det målet får nå kraftig drahjelp når ni band inntar Verkstedet ved Kulturhuset i Tromsø for en solid støttekonsert.

- En bekreftelse

- Det er jo overveldende, og det føles fantastisk at så mange stiller opp. Vi ser det som en bekreftelse på at vi har betydd noe for veldig mange, og at prestegården er en kulturinstitusjon, sier Olsen.

 

Han bruker fortsatt «er» om stedet, selv om selve bygningen bare er en askehaug. Opp gjennom årene har mange artister og musikere gjestet prestegården for eksempel i forbindelse med Karlsøyfestivalen, og det gjelder også flere av dem som står på scenen fredag.

- Forferdelig trist

- Jeg har selv aldri vært på Karlsøya. Men jeg husker at mine eldre søsken sang «På Karlsøy i Troms», som var et uttrykk for den bølgen som handlet om å flytte tilbake til naturen, sier Lars Bremnes.

Han stiller på konserten sammen med Ingvar Olsen, og vil framføre flere viser.

- Slike gamle prestegårder er veldig flotte, og det er forferdelig trist at den ble rammet av brann. Ulykker og branner er noe som kan ramme oss alle, og jeg synes jo det er viktig at vi kulturfolk støtter hverandre, uttaler Bremnes, som torsdag har premiere på forestillingen «Når hjertet slår ut med arman» ved Hålogaland Teater. 

- Heftig program

På støttekonserten ellers stiller The Modern Times, The Late Great, Cazadores, Skada Vara, Werner Larsen, Lorry Lorry, Ulf-Ivan Olsen/Rex Repeat og selvfølgelig Karlsøy Prestegaard selv.

 

Ariel Joshua Sivertsen er blant dem som stiller opp på konserten som musiker.

- Det blir et heftig program, og veldig mange har ønsket å stille opp. Det har nesten vært et problem at vi ikke har plass til alle, så vi håper å få til en konsert på Karlsøya om noen måneder, sier han.

I tillegg til denne konserten i Tromsø, har det også vært en støttekonsert på Blitz i Oslo. Også i Christiania i København blir det et arrangement til støtte for gjenreisingen.

- Det er fint å få støtte fra andre byer der engasjerte folk stiller opp fordi de synes det er forferdelig at prestegården gikk tapt, sier Ariel.

Får oversikt

En måned etter brannen kan Stein Olsen og kona Berit Wind fastslå at store verdier gikk tapt.

- Vi mistet alt. Egne malerier og verk jeg hadde byttet meg til fra andre kunstnere. Jeg mistet også en vev, dikt og arvegods. Men heldigvis hadde jeg tatt med billedteppene mine på reisen, sier Berit Wind, som befant seg i Harstad da prestegården ble til aske.

 

Stein Olsen forteller at det har vært mye arbeid både med forsikringsoppgjør og formell avklaring rundt brannårsak.

- Det har mye styr med forsikring og politiet som måtte frigi tomta. Men nå begynner vi å skaffe oss oversikt over hvordan vi skal få prestegården tilbake.