Terningkast 5: Karismatisk Blackman

Av
Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

Sammen med sine seks medrebeller stilte Sheldon Blackman på scenen under årets No Siesta Fiesta!-festival i spissen for Sheldon Blackman and The Soul Rebels. Blackman regnes som det største musikkfenomenet som har kommet ut av Trinidad & Tobago i moderne tid, og av alle merkelige ting har artisten nettopp flyttet til Oslo, hvor han deler sin tid mellom konserter i hjemlandet og i Norge. I Tromsø fikk vi nyte en gjennomført musikalsk opplevelse som både svarte til forhåndsforventningene og så definitivt forklarte hvorfor artisten nyter såpass stor popularitet i sine hjemlige strøk.

Barføtt på scenen leverte Blackman et lite variert fyrverkeri av en konsert. Allerede fra den første vel 12-13 minutters lange «Mountains overflowing with water» klarte han å vekke en entusiasme i et publikum, som frem til da hadde forholdt seg i rolig snakk ved bordene sine, som er sjelden å se såpass tidlig på kvelden. I løpet av neste sang hadde han begynt å fylle plassen foran scenen med glade og dansende mennesker. Mennesker det ble stadig flere av.

Blackman og rebellene hans, inkludert to sjarmerende kordamer, er innom en rekke med sjangre. Ikke bare i løpet av konserten, men i løpet av en og samme låt. Låtene ligger gjerne rundt en gjennomsnittslengde på 8-10 minutter, og varierer mye i både tempo og taktskifter. Soul, reagge, calypso og ska blandes uaffektert med hverandre, og med Blackmans hjemmelands egne varianter som soca og jamoo.

Oppi dette finner vi elementer som har sterke preg fra både frijazz, samba og blues. Utført av svært kompetente musikere som i løpet av konserten får levere soloer på bestilling. Musikere som også behersker alle de forskjellige sjangrene konserten tar veien innom. Av disse er likevel en dyktig pianist verdt å trekke frem litt ekstra.

I tematikken til sangene viser også Blackman tilbake til hans måte å se på livet, hans livsfilosofi. En filosofi basert på tro på livet og kjærligheten. Blackman, med en svært karismatisk fremtoning, skaper med dette noe mer ut av konserten. Han gjør den til et korstog for fred og kjærlighet. Her følger han i fotsporene til den ikke ukjente karen som ble spilt før konserten. Bob Marley.

Sterk femmer.

Artikkeltags