"Jeg er ikke Miriam"

Her er siste mote fra Fjordgård. Og kanskje kommer den på "Nytt på nytt".

Her er siste mote fra Fjordgård. Og kanskje kommer den på "Nytt på nytt".

Artikkelen er over 8 år gammel

Renate Ahlgrensdatter Strandlund og venninnene i Fjordgård er lei av å bli rent ned av journalister som leter etter Miriam fra Karl Ove Knausgårds bok.

DEL

"Jeg er ikke Miriam". Det er den klare meldingen på t-skjortene som Strandlund bestilte til seg selv og fire venninner. Alle husker de forfatteren Karl Ove Knausgård fra tiden hvor han var lærer bygda.

- Dette er bare ment som en spøk, sier Strandlund.

Fjerde bind av "Min kamp" omhandler tiden i Fjordgård, og har gitt bygda stor oppmerksomhet. Ikke minst på grunn av forhåndsomtalen som antydet at lærervikaren hadde et forhold til en svært ung jente som i boken har fått navnet "Miriam"-- et tema han også skrev om i sin første bok.

Strandlund sier hun ikke føler oppmerksomheten som belastende i seg selv, men mener det er synd at andre kvaliteter ved bøkene kommer i skyggen av jakten på "Miriam".

- Karl Oves første bok må leses og tolkes for det den er, en roman som gestalter en virkelighet. Det er synd om media dreier fokus vekk fra litteraturen og i stedet driver med Se&Hør-lignende sosialpornografisk grafsing, mener Strandlund. Hun minner om at året i "Håfjord", som Knausgård kaller bygda, i følge forfatteren var ett av hans beste med vakker natur og møter med inkluderende, varme folk.

- Skjortene var rent humoristisk ment.

- Og du kan forsikre at ingen av dere er Miriam?

- Vet du hva, vi som bor her vet at Miriam ikke finnes. Hun er en romanfigur. Jeg har ikke hørt noen gå rundt og spekulere rundt dette i bygda.

- Får Knausgård en skjorte?

- Jeg lurte på om Knut Nærum i Nytt på nytt skulle få en...

Artikkeltags