- Jeg ble uvel av «Snøballkrigen»

DEBUTANT PÅ TV: Snøballkriger, rørlegger og begravelsesagent Thor Valter Endresen i Vardø gleder seg over serien «Snøballkrigen» og mener vardøværingene ikke har noe å skjemmes over.

DEBUTANT PÅ TV: Snøballkriger, rørlegger og begravelsesagent Thor Valter Endresen i Vardø gleder seg over serien «Snøballkrigen» og mener vardøværingene ikke har noe å skjemmes over. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Statsviter Kjell Are Røvik hardt ut mot «Snøballkrigen». AVSTEMNING OG DEBATT: Hva synes du om «Snøballkrigen»?

DEL

– Et stort verre bilde av vardøværingen går det ikke an å presentere. Dette er et gedigent omdømmetap for byen, og det er ingen tvil om at dette er redigering av virkeligheten, sier statsviter Kjell Are Røvik som følte seg uvel da han så første episode.

Han mener «Snøballkrigen» er en sjelden mytebekrefter av den drikkfeldige, grovkjefta, trygda og late finnmarkingen.

– Dette er en regissørens utkantsbilde i lys av måten han tenker om disse fenomenene rundt kafébordene i byen, sier Røvik og legger til:

Gedigent omdømmetap

Røvik medgir at det er et dilemma å bli for rasende, da man lett kan beskyldes for å ønske seg ei anna redigert fortelling om Vardø. Eller at det er sitt eget selvbilde man er sint på.

– Men vi som synes det vi har sett til nå er en mytisk framstilling av finnmarkingen, må få reagere.

Aviser kritikken

Filmskaper Fridtjof Kjæreng avviser kritikken fullstendig.

– Det som betyr noe for meg er at de som bor i Kyst-Finnmark synes serien gir et riktig bilde av dem selv, og at den oppleves som ekte. Akademikere og andre må gjerne ønske seg Nord-Norge framstilt i et annerledes bilde enn slik det er.

Regissør med suksess

Kjæreng som kommer fra Tromsø har hatt suksess tidligere med «Snøhulemannen» og Lars Monsen sine villmarksfilmer, og har publikum i sine hender, igjen. For 537.000 seere benket seg foran skjermen tirsdag kveld da serien på åtte episoder startet. En anmeldelse i Aftenposten ga terningkast fem.

– Det er utrolig artig at «Snøballkrigen» slår ut den mest etablerte dramaserien «Grace Anatomy» på en tirsdagskveld.

I seks måneder var han i Vardø og filmet. Han mener seerne vil oppdage at det er en dypere bunn som også handler om det paradoksale at en liten by ved et av verdens mest fiskerike hav, sliter med stor arbeidsledighet og hva lokalbefolkningen gjør for å skape optimisme i byen.

Artikkeltags