Det foregår ingen straffbare seksuelle overgrep i Knausgårds fjerde bok. Og fjordgårdingene har ingenting å frykte. De blir varmt framstilt.

Det mener anmelder og førsteamanuensis i litteratur, Even?Arntzen og redaktør Marius Aronsen i Bokklubben Nye Bøkers medlemsblad.

LES ANMELDELSEN: Det svinger av kåt Knausgård på Senja

Arntzen anmelder i dagens Nordlys Karl Ove Knausgårds Min Kamp 4, og er blant de få som har lest manus. På spørsmål fra Nordlys hvorvidt det har foregått ulovlige seksuelle handlinger i boka, svarer Arntzen nei.

Mye uforløst sex

– Han skriver mye om sex i boka med mange jenter, og det store problemet han har med at akten alltid er over før den har begynt. Han ser også mye på pupper og rumper og innrømmer at han seksuelt tiltrekkes av unge elever, men det skjer ingen overgrep, sier Arntzen.

Redaktør Marius Aronsen bekrefter Arntzens syn.

­– Han skriver om dragningen mot elever, men han skriver først og fremst pinlig utleverende og det er modig av en lærer å stå fram med slike betroelser. Men overgrep kan vi ikke lese, sier Aronsen.

For de skikkelig Knausgård-innvidde sier Aronsen at Bind 4 bekrefter episoden i Bind 2 hvor kompisen Geir spør om det ikke var slik at Karl Ove hadde et forhold til en ung elev, hvor han benekter dette og sier at kompisen har misforstått.

Har ingenting å frykte

Heller ikke bygda Fjordgård, har noe å frykte foran morgendagens utgivelse av Min Kamp 4.

– Tvert imot. Fjordgårdingene har absolutt ingenting å grue seg for. Boka gir tvert imot varme skildringer av et åpent og inkluderende samfunn.

Trøblete rektor

Det er flere paralleller mellom Bind 4 og debutromanen Ute av verden, så det er ingen tvil om hvor forfatteren har hentet inspirasjon og scener til sin litterære debut. En som framstilles kontrollerende og dominerende i debutboka er skolens rektor. Han får også gjennomgå i Min Kamp 4.

– Han framstilles som en usympatisk karakter, sier Arntzen.

– Rektoren er en trøblete sjef som driver demonstrativt maktmisbruk, slik unge Knausgård opplever det, sier Aronsen og legger til:

– Men husk denne boka tar en ny vending fra de tidligere. Han legger ikke skjul på sin kåtskap og umodne ungdommelighet. Han skriver også med mye selvironi. Boka er nådeløst selvutleverende, og det er ham selv det går aller verst ut over. Han prøver ikke framstille seg som noen moden 18-åring, sier Aronsen som oppsummerer Min Kamp 4 til en mer ungdommelig roman enn de tidligere.

Måtte oppdras

Rektor Viktor Sommerbakk som var Karl Ove Knausgårds første arbeidsgiver tar omtalen av seg med stor ro.

– Selvsagt var jeg kontrollerende. Husk, det året var det ti lærere ved skolen, og sju av dem var ufaglærte og kom rett fra gymnaset. Jeg måtte følge med, spesielt rundt de unge lærernes holdninger overfor elevene, sier Sommerbakk som minner om at lærervikar Karl Ove Knausgård bare var fem år eldre enn skolens eldste elever.

Sommerbakk som selv er forfatter av lærebøker i organisasjonsteori, har ikke lest noe av sin tidligere ansatte, som allerede den gang var åpen om at han ønsket bli forfatter.

– Å holde seg oppdatert faglig tar mye tid, sier høyskolelektoren som likevel regner med at Min kamp 4 blir lest med tid og stunder.