– Man skal ha et hjerte av stein, tette tårekanaler og være fullstendig fri for humor for ikke å la seg bevege, juble og le over forestillingen «Et juleeventyr».

Dette er Hålogaland Teaters julegave til oss - både barn og voksne.

Riktignok synes jeg enkelte scener ikke passer for de helt små, men som helhet er det blitt to timer med noe av det aller beste jeg har fått oppleve på HT-scenen.

Først og fremst er dette Ketil Høeghs store forestilling. Men det er også scenograf Gjermund Andresens fantastiske verk. Og jeg må også nevne Maryon Eilertsen rolle som nisseånden. Det er stor skuespillerkunst hun presterer.

«Et juleeventyr» ble skrevet i 1843, ei tidsramme som ikke er den enkleste å skape på en teaterscene. Men med sine grep fører Gjermund Andresen oss over 150 år tilbake i tiden på en fantastisk måte. Og regissøren Ivar Tindberg utnytter det han har til rådighet på en måte som før oss til å leve med- og om ikke tro på alt som fortelles, men som i alle fall får oss til å føle både den iskalde kulden, arrogansen og den umenneskeligheten som framstilles av den gjerrige og grådige Ebenezer Scrooge.

«Et juleeventyr» kan være litt skremmende på de minste (anbefalt aldersgrense er 7 år) med åndene, spøkelsene og gjenferdene som dukker opp. Men forestillingen inneholder også mye humor og latter.

Det er Ketil Høegh som har rollen som Ebenezer Scrooge. Og den gjennomfører han med bravur fra første til siste scene. Og det både når han har rollen som den grådige gnieren og den mye gavmilde mannen som gjennom en rekke opplevelser oppdager at livet har andre verdier enn å telle penger, kaste ut fattigfolk fra sine hus.

Scenen hvor han sammen med en av åndene (Kristine Henriksen) sitter og ser ned på det livet han gikk tapt av, er nydelig. Det blir dermed ei forestilling som heldigvis også bærer fram julens alvorlige budskap, for Charles Dickens har også vektlagt Bibelens budskap i sin historie.

Hålogaland Teater har fått med seg en rekke unge amatører i forestillingen. De er i sannhet også med på å gjøre denne forestillingen til en stor opplevelse.

Konklusjon; Et par litt for lange scener, men ellers helt perfekt.