Terningkast 4: Hyllet kjærligheten i ord og toner

Ketil Høegh og Tromsø kammerorkester forbereder seg til konserten "Jeg elsker deg"

Ketil Høegh og Tromsø kammerorkester forbereder seg til konserten "Jeg elsker deg" Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

Kolbjørn Holthe skal ha stor ros for å våge å gå nye veier når han skal presentere hva Tromsø kammerorkester står for. Og det ser ut som om publikum setter stor, stor pris på det tilbudet de får.

Seint fredag kveld var storsalen nesten fullsatt for å lytte til en hyllest av kjærligheten. I samspill med skuespilleren Ketil Høegh tok man utgangspunkt i Bjørnsons ord: Jeg elsker deg, og presentere små kjærlighetsdikt av store og kjente forfattere med utmerket klassisk musikk som ettersmak..

Det ble et samspill som fungerte utmerket også i publikums ører og hjerte, selv om man med et kritisk øre fikk høre et par små, skal jeg kalle det unoter.

Det var et usedvanlig stort kammerorkester som var på scenen denne gangen. Over 30 strykere – og ei klangfull harpe som ga musikken et lite løft.

Mange unge og nye musikere var på scenen, og de ga oss små utdrag av både kjente – og mindre verk av store komponister.

I samarbeid med Ketil Høegh, som til fulle viste sin suverene evne til også å tolke en så stor spennvidde fra litteraturens hyllest til kjærligheten, med utdrag fra forfatteren som Hamsun, Pablo Neruda, Halldis Moren Vesaas, Eeva Kilpi, Stein Mehren, og ikke minst landsdelens egen Arvid Hansen.

Det hadde kanskje vært enklere for orkesteret å plukke ut såkalte musikalske sviskere, men den fella gikk man heldigvis i. Store forfattere fortjener stor musikk, selv om den kanskje er ukjent for mange. Men det ble også et par melodier som publikum ga uttrykk for stor gjenkjennesle til. Jeg tenker da på "Meditation" fra operaen Thäis av Jules Masssette, og ikke minst London Derry Air som var en fulltreffer til Arvid Hansen godbit "Trøytt bankfeskar".

Til diktet Ode til kjærligheten av Pablo Neruda var valgt Jean Sibelius "Adanta Festilvo" med både intens ømhet og skjønnhet til det langt alvorlige mørke. Nydelig framført.

Også Gustav Mahlers Adagietto fra symfoni nr. 5, sto perfekt til utdrag fra Hamsuns "Markens grøde".

Jeg nevnte et par skjønnhetsfeil, og begrunner det med at orkestert ikke fikk fram nyanser et par små glimt i et par av verkene som ble farmført. Da ante det meg at musikerne kanskje var for mange, og orkesteret altså litt for stort.

Dette var ikke den aller beste konserten jeg har hørt av Tromsø kammerorkester, men det er utrolig viktig at Kolbjørn Holthe våger å gå nye, spennende veier når han skal presentere sine musikere. Og kvelden det ble da også en opplevelse publikum satte veldig stor pris på, og som viste at klassisk poesi så utmerket kan smelte sammen med klassisk musikk.

Artikkeltags