Hun kan vinne prestisjepris med fantasybok

DEBUT I EGEN KLASSE: Siri Pettersen (42) fra Finnsnes bokdebuterte i høst med «Odinsbarn». Nå er hun nominert til Bokhandelsprisen.

DEBUT I EGEN KLASSE: Siri Pettersen (42) fra Finnsnes bokdebuterte i høst med «Odinsbarn». Nå er hun nominert til Bokhandelsprisen. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Siri Pettersen (42) fra Finnsnes kan bli historisk.

DEL

Fantastysjangeren har i litteraturen alltid vært uglesett. Bokanmeldere har ikke giddet å anmelde bøkene og det som har blitt utgitt har blitt stemplet som hakket over kiosklitteratur. Det har heldigvis endret seg.

Med de moderne gigantsuksessene som Harry Potter-serien, Twilight-serien, og ikke minst A Song of Ice and Fire-serien til George R. R. Martin (udødeliggjort gjennom HBOs A Game of Thrones) har det stadig blitt mer populært å lese fantasy, og anmelderne har blitt tvunget til å ta sjangeren seriøst.

Norsk fantasy er derimot noe man ikke hører ofte om, men sjangeren er voksende og det sitter en rekke forfattere rundt i landet som krever oppmerksomhet.

Nominert sammen med Michelet

En av dem er Finnsnesjenta Siri Pettersen. Hun bokdebuterte tidligere i høst med Odinsbarn som er den første boken i Ravneringene-trilogien, og boken fikk blant annet terningkast seks i Altaposten, og fem i Dagbladet og VG.

Torsdag ble hun nominert til den prestisjetunge Bokhandlerprisen sammen med blant annet Jon Michelet, Jørn Lier Horst, Tore Renberg og Cecilie Enger.

– Jeg ble helt satt ut. Det er helt vilt å være i det selskapet. Man kan jo bli skremt av mindre, men det er utrolig hyggelig med en slik anerkjennelse, forteller Pettersen til Nordlys.

Brukte nesten ti år på boken

Det første ideutkastet til Odinsbarn er nesten ti år gammelt, og Pettersen trodde aldri at noen egentlig skulle legge merke til boka.

– Det har vært en lang prosess siden jeg har jobbet ved siden av, så boka har ligget i en skuffe og blitt flikket på når det var tid for det, sier hun og fortsetter:

– Jeg er perfeksjonist så jeg tok til slutt permisjon for å få den ferdig, og etter tre-fire omskrivninger sendte jeg den til forlagene

– Jeg følte selv at det var en god bok, og var trygg på at den skulle bli utgitt, men jeg så vel for meg at utgivelsen ville bli forbigått i stillhet. Så du kan si jeg ble rimelig overasket når de tre største forlagene i Norge ringte og ville gi den ut, ler Pettersen, som til slutt valgte å gi ut boka på Gyldendal.

Sjanger utypisk

I bøkene møter vi 15 år gamle Hirka. Hun er et odinsbarn og hører ikke til i verdenen.

– Premisset for boken er litt merkelig for i dette universet eksisterer ikke mennesker. Mennesker er et sagn, en myte, men Hirka er et menneske, og odinsbarn er det skjellsordet folk bruker om henne. Alle de andre har haler og evner, men hun mangler det.

– Jeg likte ideen om å ha en hovedperson som manglet noe. I de fleste fantasybøkene er hovedpersonen spesiell fordi den har noe som ikke noen andre har. Jeg synes det var mye mer interessant å gå andre vei. Det er heller ikke drager eller magiske sverd i min verden, forteller forfatteren.

Virkeligheten i fantasy

Pettersen har også valgt å takle en del temaer som vi kjenner igjen fra vår egen virkelighet.

– Det er mye lettere å fortelle om virkeligheten i et uvirkelig univers. Et av mine hovedtemaer i boken er fremmedfrykt, og om jeg hadde brukt Midtøsten som et bilde så ville alle ha forstått det, men laget sine egne bilder basert på det de vet.

– Med å bruke fantasy kan du skrive forbi fordommer og tvinge leseren til å lage nye bilder. Man treffer leseren på en helt annen måte, sier hun.

Dedikerte fans

Tilbakemeldingene fra leserne har ikke latt seg vente, og boken treffer godt både hos de dedikerte fantasyleserne og de som normalt aldri ville rørt en bok fra sjangeren med en ildtang. En melding som har festet seg i Pettersen hjerte kom fra en ung jente som akkurat hadde lest boka.

– Hun ville takke meg for at jeg hadde skrevet boken, og sa at boken hadde hjulpet henne til å bli flinkere å stå på sitt. At hun turte å være seg selv mer. Slike tilbakemeldinger setter jeg utrolig stor pris på. Da føler du at det du gjør betyr noe.

Håper på film og oversettelse

Odinsbarn kom i nytt opplag etter bare tre dager i butikken og spås å bli en sikker vinner under juletreet i år. En del eksemplarer har også funnet veien til filmproduksjonsselskap.

– Det hadde vært en drøm å kunne se dette universet komme til live på et stort lerret. Man skal ikke forskuttere ting, men det hadde virkelig vært fantastisk om bøkene ble filmatisert, og om jeg hadde noe å si i prosessen. Det hadde også vært kjempegøy om den ble oversatt og lansert i det store utlandet, så jeg krysser fingrene, sier Pettersen.

Jobber med bok to

Pettersen vet godt hvordan trilogien skal slutte, men har ennå ikke gått i gang med å skrive bok to. Likevel håper hun å ha den klar neste høst.

– Jeg har hovedpilarene klare, men jeg må strukturere det og jobbe med plotlinjene. Det blir en helsikes juleferie for å si det sånn, for jeg merker virkelig presset nå, avslutter Pettersen. Hun kommer til Tromsø før jul for å signere bøker.

Artikkeltags