Her åpner Maria festspillene - i kofte

I fjor hadde Maria Utsi kvaler for å ta på seg kofta si. I år var den på. Utsi åpner sitt andre festspill - det totalt 53. i rekken.

I fjor hadde Maria Utsi kvaler for å ta på seg kofta si. I år var den på. Utsi åpner sitt andre festspill - det totalt 53. i rekken. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Årets festspillåpning ble gjennomført i havne i Harstad, i tørrdokken til Harstad skipsindustri. Festspilldirektør Maria Utsi - for øvrig antrukket i sin samekofte - uttrykte stor stolthet foran det fremmøtte publikum, og benyttet muligheten til å hylle både Harstad, staben sin og havet.

Hun viste til det nylig gjennomførte arktiske kulturpolitikkmøtet Arctic Arts Summit, og mente festspillene er på vei i riktig retning til å bli den ledende arktiske kulturfestivalen de har satt seg som mål å bli.

Det var utensiksminister Børge Brende enig i. Han var invitert til FINN for å foreta den offisielle åpningen, og sa i sin tale at FINN har satt Harstad på kartet både nasjonalt og internasjonalt.

Børge Brende satt pris på å bli invitert til Festspillene i Nord-Norge, sa han fra talertrappa.

Børge Brende satt pris på å bli invitert til Festspillene i Nord-Norge, sa han fra talertrappa. Foto:

- FINN er et kulturelt kraftsenter. De løfter fram nye talenter, og gir plass til etablerte kunstnere, sa Brende.

Han nevnte også Arctic Arts Summit, og trakk frem kunst og kulturfeltet som foregangsfigurer innen internasjonalt samarbeid.

- Kultur spiller en vesentlig rolle når det kommer til samarbeid mellom land. Og festspillene er en motor i arbeidet mellom de sirkumpolare landene, sa Brende.

Festspilldirektør Maria Utsi takker utenriksminister Børge Brande for åpningstalen.

Festspilldirektør Maria Utsi takker utenriksminister Børge Brande for åpningstalen.

Utenriksministeren rakk også å skyte inn litt utenomkulturelt:

- Vi skal ikke ha plast i havet vårt. Og vi skal heller ikke ha noen flytende atomkraftverk i sjøen utenfor Harstad, sa han til stor jubel på kaia.

Seansen på kaia var regissert av Samovarteateret, og inkluderte blant annet korsang, dans og spill på oljetønner.

Artikkeltags