Gå til sidens hovedinnhold

Her åpner Maria festspillene - i kofte

Artikkelen er over 4 år gammel

Årets festspillåpning ble gjennomført i havne i Harstad, i tørrdokken til Harstad skipsindustri. Festspilldirektør Maria Utsi - for øvrig antrukket i sin samekofte - uttrykte stor stolthet foran det fremmøtte publikum, og benyttet muligheten til å hylle både Harstad, staben sin og havet.

Les også

- Jeg forbinder det å gå i kofta med en slags kamp. At jeg hele tida må forsvare det samiske

 

Hun viste til det nylig gjennomførte arktiske kulturpolitikkmøtet Arctic Arts Summit, og mente festspillene er på vei i riktig retning til å bli den ledende arktiske kulturfestivalen de har satt seg som mål å bli.

Det var utensiksminister Børge Brende enig i. Han var invitert til FINN for å foreta den offisielle åpningen, og sa i sin tale at FINN har satt Harstad på kartet både nasjonalt og internasjonalt.

- FINN er et kulturelt kraftsenter. De løfter fram nye talenter, og gir plass til etablerte kunstnere, sa Brende.

Han nevnte også Arctic Arts Summit, og trakk frem kunst og kulturfeltet som foregangsfigurer innen internasjonalt samarbeid.

- Kultur spiller en vesentlig rolle når det kommer til samarbeid mellom land. Og festspillene er en motor i arbeidet mellom de sirkumpolare landene, sa Brende.

Utenriksministeren rakk også å skyte inn litt utenomkulturelt:

- Vi skal ikke ha plast i havet vårt. Og vi skal heller ikke ha noen flytende atomkraftverk i sjøen utenfor Harstad, sa han til stor jubel på kaia.

Seansen på kaia var regissert av Samovarteateret, og inkluderte blant annet korsang, dans og spill på oljetønner.

Kommentarer til denne saken