Han lager kunst på under to minutter - og står bak et av tromsøs mest sette verk

Artikkelen er over 4 år gammel

Nå er han tilbake etter å ha reist verden over med kunsten sin.

DEL

Chris Reddy har laget kunst på asfalten i LA, Oslo, Berlin og Gøteborg. Nå har han startet på barndomsbyen Tromsø.

- Jeg vil vise at kunst kan være enkelt og spontant og tilgjengelig for alle. Folk kan bokstavelig tråkke på kunsten min, sier Reddy til Nordlys mens han haster over et gangfelt i Tromsø sentrum. Øynene leiter etter en vegg eller en gateflekk som roper på kritt. I helga var han i Tromsø for å starte kunstsamarbeidet med Sjakk-OL som finner sted i Tromsø i august i år. Reddy er OL-kunstner.

Innelåst, i sørbyen, står et verk han lagde i helga - i stort format. (Reddy lurer spøkefullt på om han skal selge det for 15 millioner; summen arrangøren mangler for å realisere de olympiske lekene i sjakk i Tromsø)

Men i løpet av besøket i barndomsbyen, ble også byrommet tegnet på. Gater, skilt, vegger.

Tegneglede

-For noen år siden tok tromsøkunstneren med seg kritt og gikk ut av atelieret. Og begynte å tegne utendørs.Siden har LA, Berlin, Paris, Gøteborg, Oslo, Stockholm blitt tegnet på med Reddys karakteristiske strek.

Også et lite utedo i ødemarka et sted i Chile, er regnet på av Reddy.

- Det ropte etter å bli tegnet på, sier Reddy.

- Hvorfor jeg gjør det? For jeg har lyst. Jeg tegner hele tiden, mange ganger i en "stream of conciousness-teknikk". Det er artig å tegne. Nesten alle synes jo det som barn. Det er bare det at jeg har ikke sluttet. Hvorfor slutter folk å tegne, egentlig? spør Chris, som liker tanken på at kunsten ikke er permanent.

LES OGSÅ: Reddy fargelegger ei hel bygd

Chalk of Fame

For noen måneder siden parkerte han en leiebil like ved Hollywood Boulevard i Los Angeles. Målet var Walk of Fame. Han ville tegne med kritt på den svarte brosteinen med alle stjernenes navn.

- Oppsøkte vaktene deg?

- Ja.

- Hva sa de?

- De syntes det var kult, sier Chris Reddy, som mener flere bysentrum burde gjøre som LA: Revitalisere sentrum.

- Jeg ble veldig imponert over downtown LA. Penger er spyttet inn for å gi sentrum et løft. Og tomme bygårder er leid ut til en billig penge til kunstnere.

For å få folk og liv i gatene.

Det er det han opplever når han tegner utendørs: Han kommer i kontakt med folk.

- Nesten alle klarer å relatere til det å tegne med kritt, sier Reddy, som opplever at han får større horisont av å stirre i bakken.

Selv ble han oppmuntret til å tegne mye da han var liten. Og så sluttet han ikke. Da hip-hop-bølgen førte grafittien til Tromsø begynte Reddy å rase rundt med sprayboks.

Startet med grafitti

Chris var med i en gjeng som kalte seg Tac-Team.

- Vi var snille gutter. Vi spurte om lov før vi sprayet.

De fikk ja fra forretningsmannen Odd-Erik Hansen da de midt på 80-tallet spurte om å få fargesette Lehnesmåttet midt i Tromsø sentrum. For få år siden ble Reddy og grafittikollega Preben Moan bedt om å oppgradere ungdomsopprøret. Det gjorde de.

Musikkvideo

Reddy er utdannet kunstner fra Kunstakademiet i Oslo, men har også lang fartstid som musiker.

- Jeg er opptatt av å holde på med ting jeg liker. Jeg liker å leke. Jeg klatrer, spiller og tegner.

Nylig lagde han en musikkvideo der nettopp prioriteringer i livet er tema. Chris spiller selv rollen som den travle pappaen som ikke tar seg tid til å tegne med sønnen. Det er også Reddy som har laget musikken til Draw on a Shoe.

Det handler om å priotere det man liker og å være til stede, sier Reddy.

- Det er noe av det han liker best med å lage kunst med kritt.

- Om man ikke er til stede for å oppleve det som skjer der og da, mister man sjansen. Kunsten er borte neste gang det regner, sier Reddy.

SE VIDEO: Draw on a Shoe

Artikkeltags