Gyldendal ville ha Kalle fakta

Artikkelen er over 15 år gammel

Taxisjåføren Kalle på trynet inn i litteraturens verden? Jepp – nå kommer boka der den frittalende tromsøværingen forteller sin historie, ført i pennen av Ørjan Haugli – på oppdrag fra Gyldendal.

DEL

TROMSØ: Haugli forteller at boka om Kalle – som kommer i oktober – blir en slags «oppvekstroman», der Påtryne-figuren Kalle forteller om episoder både fra barndom, ungdom og som voksen drosjesjåfør.

– Han forteller til dels sterke historier fra den gangen han bygde seg gitar og begynte i rockeband, om sydenturer med gutta, om skuterkjøring på Kilpis og mye annet, sier forfatteren.

Gyldendal bestilte bok

Det hele begynte med at Gyldendal for over to år siden reiste rundt og spurte bokhandlere forskjellige steder om hvilke type bøker de kunne tenke seg å ha i hyllene sine.

– De ville satse på bokprosjekter med lokal forankring, og i denne prosessen dukket vårt navn opp som et forslag, sier administrasjonsminister Ørjan Haugli i Påtryneteatret til Nordlys.

– De tok deretter kontakt, og spurte om vi kunne tenke oss å skrive ei bok. Vi har vært svært opptatte med forestillingene våre siden den gangen, men har hatt møter med redaktør Oliver Møystad hver gang han har hatt ærend i Tromsø. De har presset på for å få oss til å gjøre det.

Dumt å si nei

I oktober i fjor – mens Finn Arve Sørbøe og Kristian Fr. Figenschow jr. var på turné – satt Haugli seg ned og skrev et kapittel som han sendte Gyldendal. Responsen var svært god, og Haugli og makker Sørbøe diskuterte om de skulle forsøke seg på prosjektet.

– Vi kom til at det ville være dumt ikke å prøve når man får en sånn sjanse. Som regel er det jo motsatt; at folk sender inn manuskripter for å be om å få det antatt, sier Haugli.

Planen var at Sørbøe og Hauli skulle skrive boka sammen, men da Sørbøe ble tvillingfar hadde han på en måte nok å sysle med på fritiden. Dermed er det Haugli som hovedsaklig har skrevet Full gass med Kalle, som boka skal hete.

– Men det er jo vårt stoff og vår figur, da, sier forfatteren, som legger til at Sørbøe selvsagt har bidratt både med litt tekst og mange ideer underveis.

– I formen er boka lagt opp med episoder og bruddstykker fra en persons liv, som til sammen blir en historie. Litt sånn som i Populærmusikk fra Vittula, totalt uten sammenlikning for øvrig, understreker han.

Haugli kjører for øvrig taxi selv i Tromsø fra tid til annen, og har dermed fått drive rikelig med research underveis.

– Ja, jeg har en fot innenfor, smiler han.

Dessuten er forfatteren – i likhet med Kalle – ryggoperert, en opplevelse vi også får lese om i boka.

Har hatt det artig

Haugli har skrevet tekster for Påtryneteatret siden starten i 1988, men har liten erfaring fra å skrive tekster som skal på trykk.

– Jeg har alltid vært et skrivende menneske, og det falt meg veldig lett å skrive boka, sier han.

– Jeg liker vel så godt å skrive lengre stykker for lesere som kortere tekster som framføres på scenen. Jeg har i hvert fall hatt det veldig artig underveis.

Boka ble til i løpet av seks uker i mai og juni, og er skrevet på dialekt.

– Urbant nordnorsk, sier Haugli, som ikke utelukker en oppfølger dersom den første boka om Kalle skulle slå an.

– Jeg forventer meg ingenting på forhånd, men tilbakemeldingene fra Gyldendal har vært veldig positive. Og de som har fått lese den sier at de har hatt det artig.

– Får vi møte en mer reflekterende Kalle denne gangen?

– Han vil være til dels råere på trykk enn på scenen, der han kan bruke faktene sine. Men også mer reflekterende, sier Haugli.

Artikkeltags