Gå til sidens hovedinnhold

Filmstjerner til fjells: – Som å få betalt for å være på drømmeferie!

Artikkelen er over 7 år gammel

Hagen, Harr og Baasmo Christiansen filmer i Mauken i Målselv.

MAUKEN SKYTEFELT:

– Fantastic! Beautiful!

Superlativene slynges ut over blåbærlyng og fiskevann og partytelt og Pål Sverre Hagen og Reinout Scholten van Aschat som akkurat har gått opp bakken for femte gang. Og nå satt den. Nå er det lunsj.

«Beyond Sleep» er historien om geologistudenten Alfred, spilt av Reinout Scholten van Aschat, som leiter etter en meteoritt i Norge. Han drar ut på en reise med tre norske geologer, som er godt utstyrt, som er godt trent og vet hvordan de skal takle utfordringer i terrenget. Alfred, derimot, er ikke forberedt på samme vis.

Kampen mot naturen

Regissør Boudewijn Koole forteller at filmen er basert på en roman av den store nederlandske forfatteren Willem Frederik Hermans.

- «Nooit meer slapen» ble skrevet i 1966. Jeg leste den da jeg var ung, og elska den. Da jeg ble førti leste jeg den på ny, og jeg følte at det var noe magisk ved den. Menneskets kamp mot naturen, det var mye humor i boka, og det var noe ved strukturen og rytmen i boka jeg ønsket å gjenskape på film, forteller Koole, som kom i kontakt med FilmCamp via Aage Aaberge i NeoFilm, kjent fra den norske suksessfilmen «Kon-Tiki».

- Han hørte at vi ønsket å filme i Finnmark, og gjorde oss oppmerksom på at litt lenger sør fantes en organisasjon som har spesialisert seg på å hjelpe folk med å komme seg ut i slikt terreng og lage filmer.

Hovedrolleinnehaver Reinout Scholten van Aschat oppsummerer oppholdet så langt som «en nydelig opplevelse». Til tross for scener hvor han ramler uti elva og strømmen er så sterk at den drar han under.

– I elvestrømmen var det masse steiner, jeg har ryggsekken på, så det ser ganske skummelt ut. Jeg får også ramle utfor en klippe og ned i sump, det var ganske artig å gjøre! Mine norske kollegaer er nydelige folk og dyktige skuespillere, så jeg føler meg heldig som får være med på dette filmprosjektet.

Det gjør også trioen Pål Sverre Hagen, Thorbjørn Harr og Anders Baasmo Christiansen.

– Helt fantastisk!

– Virkelig, vi har det helt fantastisk! Jeg tror vi alle tre liker å være ute, så da er dette kjekk film å lage, sier Hagen.

– Man drømmer jo om å dra på ferie for å være ute i naturen, og nå får vi betalt for å henge rundt her. Det er jo en nederlandsk film og det er den nederlandske hovedrollen som har størsteparten av tingene å gjøre her, sier Harr.

– Det er han som er på jobb! Ler Baasmo Christiansen.

Til sammen konkluderer de at dette er kanskje den mest behagelige filmproduksjonen de har vært med på.

- Samtidig føles det som et veldig fint prosjekt. Jeg tror ikke noen av oss hadde vært her hvis vi ikke hadde følt at Bo har en spesiell innfallsvinkel og skal lage noe veldig spesielt med dette. Da er det veldig kjekt bare å få være med og bidra til det.

Pål Sverre Hagen spør hvordan det går i Tromsø. Både han og Anders Baasmo Christiansen har fartstid fra Hålogaland Teater. Og Baasmo Christiansen har også vært på FilmCamp før.

– Jeg har vært her en gang før og gjorde filmen «Nord», det var på vinterstid i 2008. En god opplevelse da, men det er først og fremst området rundt som gjør at det er kjempeattraktivt å filme her fordi det er fantastiske locations rundt om, sier han.

Harr mener det er imponerende hva de har fått til:

- Det er virkelige mange filmer, både norske og internasjonale, som kommer hit og jeg tror ikke det er noe annet sted i Norge som har en så stor konsentrasjon av filmproduksjoner som lages så tett. Det er imponerende.

- Men når dere ikke er på settet, hva gjør dere da?

Anders: - Da spiser vi.

Thorbjørn: (Rå latter.)

Pål Sverre: - Det gjør vi faktisk.

Thorbjørn: - Her begynner dagen klokka 9 og så er den ferdig 21.30. Det er litt vrient, så enten må du stå opp litt tidlig eller så må du, ja, det er litt vrient.

Anders: - Men vi hadde fri i helga og du (Thorbjørn) var nede og gjorde en jobb i Oslo, men vi andre gikk en lang fjelltur opp til et fiskevann her i Dividalen, en sju timers tur, og så tok vi en biltur til Senja fordi jeg alltid har hatt lyst til å se Husøy. Pål Sverre har fått to ørret. Eller var det fem?

Pål Sverre: - Saken er den at vi har mye flotte locations som ligger ved sånne vann, dette var litt lite i dag, men vi har alltid med fiskestang på settet og sørger for at det er en oter i filmen så vi kan få otra litt innimellom.

Anders: Har du fått det med i filmen?

Pål Sverre: Ja, du og meg skal fiske med oter.

Anders. Ha-ha-ha! Så bra!

Kommentarer til denne saken