Furebotten, som vikarierer i sjefsstolen for Sigrunn Haugli, er godt fornøyd med sitt aller første festivalprogram.
– Jeg ser at dette med modernitet går igjen hos artistene på programmet. Alle har en sterk signatur, et moderne uttrykk i spillet sitt, noe tydelig ved seg, sier Furebotten. Programmet strekker seg fra multikunstneren Stian Carstensen, via solo hardingfele med Erlend Apneseth, til de gamle favorittene i JPP.
– Alle artistene har ikke nødvendigvis revolusjonert noe, men de har sitt eget, tydelige uttrykk. Noe jeg liker godt, og setter høyt hos musikanter, sier Furebotten.
Carstensen først
Festivalsjefen sier stolt at hun har fått booket inn alle artistene hun hadde på ønskelista si – suksessoppskrifta var etter sigende å være tidlig ute, samt å sy sammen en kontekst de alle følte seg hjemme i – og nummer en på lista var Stian Carstensen.
– Jeg hadde én soleklar artist jeg ville ha opp. Stian Carstensen. Og han fikk vi. Nå har vi søkt om midler til at han skal gjøre et bestillingsverk; «Nordlendingen som aldri nådde fram til Eidsvoll i tide for å signere grunnloven,», sier Furebotten.
Carstensen får en stor rolle på årets Kalottspel. I tillegg til bestillingsverket skal han blant annet spille trekkspillsvisker solo i et fjøs og spille opp til dans.
– Vi lar han gjøre alt han har lyst til, ler Furebotten, som kjenner Carstensen godt selv.
Drømmekombo
Et annet høydepunkt under årets festival er sammensetningen av fire kvinnelige artister, som alle står sterkt hver for seg, men som aldri har stått på samme scene før: Anne Nymo Trulsen, Heidi Solheim, Tonje Unstad og Lena Jinnegren.
– Dette måtte vi gjøre noe med. fire artister som er veldig markante hver for seg. Både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Og med en sterk tilknytning til Målselv, sier Furebotten.
– De skal alle spille solomateriale hver for seg, men de vil også opptre i forskjellige sammensetninger, duo, trio og alle sammen. Jeg har utfordret dem til å finne på en skikkelig twist! Bandet damene har med seg er satt sammen av musikere de alle har spilt sammen i forskjellige sammenhenger; Tore Bruvoll, Kjetil Dalland, Espen Elverum Jakobsen og Ole Jakob Larsen.
– Er det noen mulighet for at du selv dukker opp på scenen her?
– Haha, vi får se på det!
Betyr mye
Blant andre artister verdt å nevne er det unge hardingfele-fantomet Erlend Apneseth, årets samiske artist Georg Buljo, nyckelharpeverdensmester Emilia Amper og de returnerende danseheltene i Kartellet.
– Gamle favoritter vil også repeteres. for eksempel KulTur – den kulturelle elvesafarien på Målselva. Den er utsolgt hvert år. Mange ser også fram til dansefestene hver kveld, sier Furebotten.
Ett år i lederstolen er foreløpig det Furebotten tar – Sigrunn Haugli returnerer i mai, og sammen skal de gjennomføre festivalen i august. Men Furebotten har et svært nært forhold til Kalottspel, og hun har planer om å fortsette med det.
– Jeg var styreleder før jeg tok vikariatet som daglig leder, og ikke minst så Hekla Stålstrenga dagens lys på Kalottspel. Vi er mange folkemusikere som har et nært forhold til Kalottspel. Tore Bruvoll, Sigurd Heide, Julie Alapnes, Susanne Lundeng, for å nevne noen. Kalottspel er viktig for folkemusikken i nord. Festivalen tar tak, skaper produksjoner, skaper muligheter. Festivalen betyr mye for mange.