Fantasy for urolige gutter

Artikkelen er over 11 år gammel

Ragnfrid Trohaug er opptatt av at alle skal ha et positivt forhold til å lese. Også de urolige guttene. Nå gir hun dem Landet Alltid Raudt.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Nå ønsker selvsagt ikke Ragnfrid Trohaug å ekskludere jentene, men det er de urolige guttene forfatterens nye roman er skrevet i kjærlighet til.

– Jeg har skrevet realistiske romaner om unge jenter som ikke helt har funnet sin plass. Da jeg var på skolebesøk fikk jeg spørsmålet: Skriver du bare om den virkelige verden? Og en av guttene, en med mye uro i hele kroppen, sa: «Jeg liker ikke den virkelige verden». Jeg har møtt mange sånne gutter som ofte har dårlige forhold til mange ting og som gjerne får mye kjeft, men jeg finner tonen med de guttene og føler en veldig omsorg for dem, så jeg ville skrive i kjærlighet til en sånn gutt som ikke klarer å sitte i ro, sier Trohaug og legger til:

– Har jeg en visjon, så er det at alle skal ha et positivt forhold til å lese.

Det ukontrollerbare sinnet

Landet Alltid Raudt er Ragnfrid Trohaugs fjerde bok siden hun debuterte i 2000 med Okkupert kjærleik. I årets bok heter hovedpersonen Bjørn. Han bor alene med mora si. Hun jobber nattevakt og har lite tid til sønnen, og farsfiguren mangler i sjetteklassingens liv.

Og Bjørn er sint. Så sint blir han at han en dag forsvinner over til Landet Alltid Raudt. Der trenger de sinnet hans og de hemmelige kreftene, og mens han står midt i kampen mellom den vonde Gamle Aron og de gode Kameratene prøver venninna Runa i den virkelige verden å finne ut hvor Bjørn ble av.

– I Landet Alltid Raudt er Bjørn etterlengta fordi han er sint, men han skjønner at det er et pyton sted å være og der må han lære å styre sinnet sitt. Det ukontrollerbare sinnet, det er lite plass til det, mener forfatteren, som ikke vil være moralistisk.

– Jeg har fått kommentarer på volden i boka, men det er ikke umotivert vold. Og i boka reageres det på volden, det går ikke upåaktet hen, sier forfatteren, som er lei av bøker som holder igjen.

– Unger kan skille mellom virkelighet og fantasi, sier Trohaug, som hadde lyst til å skrive en slags spenningshistorie fra vår verden. Og det alltid røde landet?

Framtidsdystopi

– Jeg har tenkt på det som en slags framtidsdystopi, en utpint, sliten verden som har gått under, sier hun som for eksempel i stedet for fantasysjangerens klassiske borger har skapt en bunkers.

– Jeg var i Bosnia mens jeg skrev, og varmen og det mest slitne har jeg tatt med meg derfra.

Det var skolebesøk som gjorde at Ragnfrid Trohaug skrev boka Landet Alltid Raudt. Og forfatteren – opprinnelig fra Bodø, men bosatt i Bergen, er ofte ute og møter sine lesere.

– Da møter jeg både rabagastene og de som er veldig konsentrerte. Det er veldig fine møter, og en av grunnene til at jeg liker å skrive for barn og ungdom er at jeg er genuint opptatt av at det skal gå bra for dem, sier hun.

Og når leserne hennes sier: «Det er sånn det er!», sier hun:

– Det er en stor gave å få være med og gi et språk til de som ikke har det, enten det er den ansvarsfulle jenta eller den brølende guttungen.

Artikkeltags