Nils Aslak Valkeapää var på vei hjem fra Japan der han hadde deltatt i en diktfestival da han gjorde en stopp i Helsinki for å gjøre arkivstudier. Mandag ettermiddag hadde han lagt seg for å hvile da han ble funnet død i sengen sin. Han sovnet stille inn i en alder av 58 år.

Helt siden 1960-tallet gjorde Nils Aslak Valkeapää seg bemerket som joiker og musiker. Han begynte å skrive tidlig på 1970-tallet og i 1971 ga han ut «Terveisiä Lapista» (Helsing frå Lappland). I 1979 tok han initiativet til å stifte samisk forfatterforening sammen med John Gustavsen og Mari Somby.

«Solen, min far»
I 1991 fikk han Nordisk Råds Litteraturpris for «Beaivi, áhcázan» (Solen, min far), en diktsyklus med fotografier. Hovedtema er samenes forhold til storsamfunnet, til det å være menneske i et samfunn styrt av andre enn ditt eget folk, det handler om naturen, og det handler om staten og dens forhold til en minoritet. Mange av diktene til Valkeapää er tonsatt.

Han har skrevet en rekke diktsamlinger, komponert musikk, deltatt i filmer, holdt en rekke kunstutstillinger og redigerte flere samiske litterære samlinger. I tillegg er en rekke fond og legater stiftet i hans navn.

Oversatt til flere språk
Det meste av Valkeapääs litteratur er utgitt på nordsamisk, men noen av hans verker er også oversatt til finsk, norsk, svensk, tysk og engelsk. I sin diktning tok han i bruk alle mulige virkemidler innen det samiske språk og hadde en leken, musisk og nyskapende tilnærmelse til språket. Hans språk er beskrevet som den skrevne joiken hvor han tok bruk av harmonier og disharmonier, bilder, natur, lukt og smak på en helt unik måte. Han har selv forklart at han brukte disse språklige verktøyene fordi hans diktning primært var myntet på hans eget folk; samene. Men hans talent og formidlingsevne nådde langt ut over Sápmi. Likeens hans tegninger, fotografier, skulpturer, malerier og musikk.

For et par år siden var Valkeapää utsatt for en bilulykke hvor han var nær ved å omkomme. I årene etter ulykken har han vært plaget av skrantende helse, men har vært virksom hele tiden.

Nils-Aslak Valkeapää omtales som en av Sápmis ledende kunstnere og ble kalt «Áillohaš» – Store-Áilu.