Da Nordlys skrev om Blichfeldt sist, var det fordi kortfilmen hennes, «How do you like my hair» ikke kom med i Film fra Nord-programmet under Tromsø Internasjonale Filmfestival.

Filmskaperen var slett ikke bitter, men lagde i stedet sin egen lille festival under TIFF som fikk navnet TØFF.

Plukket ut til NFI-dvd

Nå — noen måneder senere — er filmen vist på festivaler i Wien, Roma og en rekke steder i Norge, og i dag ble det også klart at den er plukket ut til «Norsk kort 2014».

Det er Norsk Filminstitutts dvd, hvor 20 av årets beste norske kortfilmer er plukket ut.

– Det er helt vanvittig morsomt. Etter avslaget fra TIFF visste jeg ikke hvordan den ville bli mottatt andre steder. Jeg ble usikker, men når jeg fikk vite at jeg kom med på «Norsk kort 2014», føltes det som å bli tatt inn i den norske filmhistorien, smiler hun.

– Den distribueres jo blant annet til alle landets biblioteker, og den blir sett av mange.

Til Grimstad

Filmen er også plukket ut til kortfilmfestivalen i Grimstad, som startet i dag.

– Også det er vanvittig morsomt. Det er rett og slett det største som kan skje en kortfilmskaper i Norge, og det tar jeg virkelig som en klapp på skulderen, sier Blichfeldt.

Festivalen i Grimstad har dessuten et samarbeid med Filmpolitiet i NRK, som har plukket ut åtte filmer fra Grimstad-programmet som er med i en konkurranse.

Blant de åtte filmene finner vi også Blichfeldts «How do you like my hair». Avstemmingen avsluttes i dag.

– Også det er en stor ære. Å bli nominert der er stort, for når jeg ser på de sju andre filmene er det så fantastisk mye bra. Alt fra veldig gode filmer som har vunnet en rekke priser utenlands til Lars Vaulars musikkvideo. Også på denne måten når den ut til veldig mange, sier hun.

Endelig i Tromsø

I neste uke får også tromsøpublikummet sjansen til å se den på lerretet.

– Ja, den er med på NUFF i Tromsø, og det er kjempekult! Jeg gleder meg utrolig mye til å se den på storskjerm, og det er et veldig sterkt program på NUFF i år, så den får sterk konkurranse.

Emilie Blichfeldt ble uteksaminert fra filmlinjen ved Nordland Kunst- og Filmfagskole våren 2013, og «How do you like my hair» var hennes eksamensprosjekt.

Filmen utforsker grensene mellom fiksjon og dokumentar. Gjennom en personlig tilnærming dykker Blichfeldt ned i sårbare tabulagte temaer, spesielt for unge kvinner i dag.

– Det er jo en film som om meg sjøl, med meg sjøl og av meg sjøl, men målet har jo vært å gjøre den relevant for andre. Den balanserer på grensen for hvor personlig man kan være, sier hun.

– Jeg kaller det en romantisk film med politisk snert. Hva er vakkert? I disse tider er skjønnhetsidealet bokstavelig talt smalt. Denne filmen handler om å finne skjønnheten utenfor de opptråkkede stier. Om en vakker kjærlighetshistorie hvor en stor nese pløyer kroppshår.

Musikkvideo i Tromsø

Norske regissører er fulle av lovord om filmen hennes:

«Modig och ärlig, enkel och direkt», sier regissør Ruben Östlund.

«Befriende ærlig, vakker og utleverende», mener regissør Margreth Olin.

«Lengsel, begjær, skam og mot på ti minutter”, oppsummerer regissør Magnus Mork.

Nå er hun i gang med et nytt prosjekt som hun foreløpig ikke kan si så mye om.

– Men til høsten kommer jeg med en musikkvideo som jeg har laget for tromsøartisten Kohib.