H.M. Dronning Sonja åpnet har nettopp åpnet de 50. Festspillene i Nord-Norge. Det gjorde hun på en personlig måte.

- Som dere kanskje vet er jeg veldig svak for denne landsdelen. Å komme hit er som å komme hjem, sa dronning Sonja, og lovpriste festivaler som festspillene for sin betydning som kulturelle møtesteder mellom mennesker.

Leste Valkeapää

Dronningen leste også fra Nils-Aslak Valkeapääs Vindens veier. Etter å ha ankommet Harstad med Kongeskipet Norge, trosset hun fem plussgrader og regn, og overvar hele den timelange seremonien. Dermed fikk hun se en del av artistene som skal sørge for at jubileumsfestspillene blir husket.

Halvdan Sivertsen var førstemann ut, og gratulerte FINN med en av sine signaturlåter, Venner og høy allsangfaktor blant de mange hundre som hadde kledt seg godt og møtt opp på torget i Harstad.

Garanterte kvalitet

Festspilldirektør Tone Winje la i sin tale vekt på festspillene som møteplass, og passet samtidig på å utfordre publikum til å møte opp også når de mer ukjente og internasjonale artistene skal opptre.

- Hvis dere tar sjansen, skal jeg garantere kvalitet, sa Winje.

Prologen

Ola Bremnes hadde i år fått oppdraget å stå for prologen, som han utførte på rim, stående på en kabeltrommel.

Han sang ikke denne gangen, men det gjorde derimot hans svigerinne, ordfører Marianne Bremnes, før hun holdt sin tale - som jo flere byordførere i Troms gjerne gjør.