Gå til sidens hovedinnhold

Drar ut i Europa med egenproduserte filmer

Artikkelen er over 17 år gammel

De smiler bredt og har grunn til det. For nå pakker Siren Hope, Reni Wright og Trude Haugseth kofferten og drar ut til festivaler i Europa med sine filmer.

Alle tre er studenter ved Visuelle kulturstudier ved Universitetet i Tromsø. Og det er deres eksamensfilmer som har vekket interesse hos arrangørene av tre store internasjonale dokumentarfilmfestivaler i Europa.

I tillegg til disse tre, er også medstudentene Janno Simm fra Estland, Vadim Lukachev fra Russland og Emnet Tadesse fra Etiopia invitert til de samme festivalene.

– Slett ikke verst for et studium som bare tar opp åtte studenter hvert år, fire fra Norge og fire fra utlandet.

På hver av de tre festivalene de drar til skal det vises fra 50 til 100 filmer.

Første stopp er Tartu i Estland. Der varer filmfestivalen 10.-16. mai. Uka etter er de til stede i Göttingen i Tyskland, der den tidligere studenten ved Visuell kulturstudier i Tromsø, Ingeborg Solvang, vant førsteprisen. De nevner også at en annen av studentene, Abdoulahi fra Kamerun, vant tidligere i år førsteprisen under Bilan filmfestival i Paris.

Deretter drar de til en stor dokumentarfilmfestival i Amsterdam.

Særegne filmer

Det er spesielle dokumentarfilmer de har laget. Studiene går både på å forske og filme samtidig.

– Det er en skriftlig oppgave vi forsøker å formidle i filmen. Filmene våre blir til i en forskningsprosess, sier de. Utfordringen vår blir å formidle dette til et publikum utenfor de akademiske miljøene.

– Vi kan vel si at studiet er både estetikk og vitenskap. Tromsø er for øvrig ett at tre steder i Europa som har et slikt studie.

– Hva handler så filmene dere har laget om?

India, Taiwan og Sverige

– Jeg har vært i India, i det såkalte Kollywood (tamilsk filmindustri), og laget en film om en filmstudent som er på vei inn i filmindustrien – om Suhasini, en veldig kjent filmdiva som har spilt i 185 filmer, sier Siren Hope.

Reni Wright har vært i Taiwan og lager film om kinesisk folkereligion. Hun har fulgt to kvinner som driver med teater og underholder Gudene.

– Jeg har prøvd å lage en litt informativ film om kinesisk folkereligion gjennom disse kvinnenes liv og arbeid, sier hun.

Trude Haugseth har brukt en del av sin studietid sammen med en reindriftsfamilie i Nord-Sverige.

Spent er de i alle fall på hvordan filmene deres blir mottatt i Europa. Også venter de på beskjed om noen av dem er plukket ut til å vises under Festspillene i Nord-Norge i sommer.