Dragning mot scenen

DRAGKING: Mervi Liiro er med i dokumentaren «Jenter med baller» om Norges første dragking-gruppe, «daKings». ? Dokumentaren har blitt veldig god, synes jeg. Vi var kanskje overrasket over at den røde tråden hadde med bruddet i gruppa å gjøre, jeg trodde det skulle være mer om drag. Men filmen er uansett fin. Vi gjorde flere show og ble godt mottatt, både i miljøet og hos publikum, forteller Liiro.

DRAGKING: Mervi Liiro er med i dokumentaren «Jenter med baller» om Norges første dragking-gruppe, «daKings». ? Dokumentaren har blitt veldig god, synes jeg. Vi var kanskje overrasket over at den røde tråden hadde med bruddet i gruppa å gjøre, jeg trodde det skulle være mer om drag. Men filmen er uansett fin. Vi gjorde flere show og ble godt mottatt, både i miljøet og hos publikum, forteller Liiro.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Med påtegnet bart og sokk i trusa går tromsøjenta Mervi Liiro på scenen som en del av den kvinnelige draggruppa «daKings». Nå er det laget dokumentarfilm om gjengen.

DEL

¿ Vi tenkte veldig nøye gjennom dette, man eksponerer seg jo veldig. Men samtidig var det veldig spennende. Vi får se hva som kommer ut av det. Nå blir vi jo nesten offentlige personer!

Over ett år etter at filmingen til dokumentarfilmen «Jenter med baller» ble laget mimrer Mervi Liiro (49) tilbake til dager med kameracrew på nakken og forberedelser til show med Norges første dragking-gruppe, «daKings». Liiro, som opprinnelig kommer fra Helsinki, har flyttet tilbake til Tromsø fra Oslo, «daKings» er oppløst, men alle de seks jentene har fortsatt sin dragvirksomhet. I Tromsø har Liiro startet gruppa «NorDivas».

«Jenter med baller» er laget av Kenneth Elvebakk og viser hvordan jentene i daKings jobber for å innta dragscenen i Norge - en scene dominert av menn, og med mest kjente Great Garlic Girls i spissen.

Freddie Mercury og Tom Jones

Mervi Liiro ble med i daKings gjennom en annonse på nettstedet Gaysir.no. Hun sier hun aldri før har drevet med drag, men hun har erfaring fra scene gjennom sang og skuespill av forskjellig sort.

¿ For oss alle var dette en ny nisje. Den første dragking-gruppa i Norge. På en måte var det fint, vi kunne jo bare kjøre på, det var ingen forventninger til oss.

Selv fikk Liiro fort utdelt roller som Freddie Mercury, George Michael, Tom Jones og Jan Thomas. Etter at hun begynte i Tromsø har hun gjort karakterene mer lokal, blant annet med Steinar Albrigtsen.

Fysisk forvandling

¿ Hvordan blir du en dragking?

¿ Jeg tror at vi alle seks har vært tomboyer hele livet. Så når vi får manneklærne og -sminken på så kommer holdningen, de brede skuldrene, ganglaget, alt det der naturlig. Jeg trodde først det skulle være kjedelig med manneklær, men etter noen turer på Dressmann og H&M fant vi masse vi kunne bruke. Kostymemessig har vi dog utviklet oss veldig mye fra første show til siste.

Reint fysisk er det også litt å skjule og litt å bygge på.

¿ Rundt brystene bruker jeg et støttebelte kjøpt på apoteket. Sånn til å ha rundt magen, egentlig.

¿ Enn i trusa?

¿ Der ligger det en ganske kjedelig sokk, ler Liiro.

¿ Akkurat som når menn i drag overdriver puppene, overdriver kanskje vi bulen i buksa litt.

Ikke transe

Liiro sier hun har fått en del spørsmål etter at hun begynte med drag.

¿ Det var sikkert rart for de rundt meg å se meg med bart og herreklær i begynnelsen. De spurte om dette var en «transeting», men for meg er det ikke det. For meg handler det om skuespill på en scene. Jeg har sagt at hvis folk har spørsmål, så er det bare å spørre. De fleste lurer jo på hvorfor jeg gjør dette. Det er rett og slett fordi jeg synes det er veldig gøy! Jeg elsker å synge og spille!

Liiro sier at alle de seks damene i daKings er lesbiske jenter som liker å stå på scenen. Men at alle, uansett kjønn, alder, seksualitet og så videre kan prøve seg på drag.

¿ Faktisk trenger jeg folk til gruppa mi her i Tromsø, så hvis noen har en dragking eller -queen i seg så er det bare å ta kontakt!

Liiro har tidligere vært gift, og har tre barn i 20-årsalderen. Hun kan også skryte av to bronsemedaljer fra finsk dameishockey. Dokumentaren «Jenter med baller» vises i Fakta på lørdag 25. september.

Artikkeltags