Gå til sidens hovedinnhold

Diktet seg til NM-finalen

Artikkelen er over 15 år gammel

Tromsø har to deltakere i kvelens NM-finale i poesi-slam. – Klart det er skummelt, sier Ellisiv Lindkvist, som sammen med Morten Windervold skal kjempe om en tur til Chicago.

– Poesi-slam er en konkurranse i opplesning av egne tekster der publikum har all makt, og du blir vurdert ut fra innhold i tekst og hvordan du framfører den, sier Lindkvist.

Nye regler

Etter de regionale finalene samles nå vinnerne til historiens første NM-finale i Oslo i kveld.

– Jeg hadde tenkt å bruke den samme teksten som jeg brukte i den regionale finalen, men jeg fikk vite i går at de har kuttet ned tiden vi får fra tre til to minutter, og da blir det verre.

Ellisiv Lindkvist er opprinnelig fra Dyrøy og bodde i Tromsø før hun for noen år siden flyttet til Oslo. Hun har skrevet skuespillene Begjær 1000 (premiere under Festspillene i Nord-Norge i 1999), Kill your darlings (premiere i på Black Box i Oslo 2001) og Play. mobil (premiere på Det norske teatret i Oslo 2004). I tillegg har hun bidratt med tekster i en rekke antologier og har hatt en mengde opplesninger både i Nord-Norge og sørpå.

– Jeg er veldig mye i Tromsø fortsatt, selv om jeg bor i Oslo, sier hun.

På grensen til tabloid

Rutinen fra tidligere opplesninger kan komme godt med i kveld, poesi-slam er noe helt spesielt.

– Mens andre opplesninger kan grense til det selvhøytidelige, grenser dette til det tabloide.

– Hva er viktig når det gjelder framføringen?

– Stor grad av tilstedeværelse og å være en god formidler av egen tekst.

Poesi-slam trekker som regel mye publikum.

– Vi har jo ikke så lange tradisjoner for poesi-slam i Norge, i motsetning til svenskene. Men publikum kommer nok fordi de er tiltrukket av konkurranseelementet, i tillegg til at de faktisk kan havne i juryen selv.

Skummelt

På veien mot finalen er etablerte forfattere som Mia Berner og Levi Henriksen slått ut, og Lindkvist innrømmer at det er nervepirrende å stå på scenen.

– Klart det er skummelt. Mest av alt fordi man framfører egne tekster, men også fordi man får poeng for framføringen og teksten like etterpå. Det er veldig spesielt.

Også Tromsø-forfatteren Morten Wintervold er NM-finalist i kveld. Han har til nå gitt ut de to diktsamlingene Utfall (2002) og I slekt (2005) og er fast bokanmelder i Nordlys.

Vinneren får en tur til slampoesiens hjemby, Chicago.

– Det hadde jo vært strålende. Men jeg har ingen forventninger, det tør jeg ikke ha. Det er sikkert mange flinke folk. Og man kan jo ikke stole på juryen, smiler Ellisiv Lindkvist.