Gå til sidens hovedinnhold

– Håper dagens barn blir mer tålmodige enn dagens voksne

Artikkelen er over 3 år gammel

Mari Bø håper å plante noen ideer hos småbarn i forestillinga «Den dansende kroppen».

For abonnenter

Hender blir synlige gjennom et digert, hvitt lerret på biblioteket i Tromsø. Det akkompagneres av merkelige lyder, og de rundt 20 barna som er til stede begynner umiddelbart å le. Så kommer det som ser ut som en rygg til syne, og så et ansikt. Plutselig stikker føtter ut fra venstre side og et smilende ansikt ut fra høyre.

«En krokodille!»

«En litt skummel hånd!»

«En rumpe!»

Forslagene fra barna er mange, og de lar seg villig begeistre. Dette er starten på premieren av «Den dansende kroppen» fredag formiddag. 

Ettert hvert inviteres barna mer og mer inn i forestillinga, og de som blir mest fenget er uten tvil 4-åringene Sofia Lekal og Haddy Dukureh. Jentene danser med til siste slutt, og bryr seg tilsynelatende ikke om publikum.

– Forestillinga var veldig fin! Jeg er skikkelig glad i å danse, og det var gøy å holde på med hendene, sier Lekal etterpå.

– Danserne var snille, derfor fikk jeg lyst til å danse med dem, sier Dukureh.

Jentene går begge i Kvamstykket barnehage.

Saken fortsetter under bildet.

 

Hyllest til kroppen

Mari Bø fra Tromsø hadde ideen til forestillinga, og har stått for koreografien. Hun er fornøyd med premieren, på tross av at et par barn felte noen tårer cirka midt i showet. Ifølge Bø er det første gang dette har skjedd.

– Forestillinga er en hyllest til kroppen i alle dens farger og fasonger. Vi ser alle forskjellige ut, og det er det viktig å forstå fra ung alder, sier hun.

Bø peker på at små barn, i motsetning til voksne, er fri for fordommer.

– Det er de små som én dag skal ta over verden. Jeg håper de vil få mer tålmodighet med andre mennesker enn mange av dagens voksne. Det håper jeg forestillinga kan bidra til. Særlig i USA blir det stadig mindre aksept for andre folkegrupper og nasjonaliteter. Det er ikke noen god utvikling.

– I dag er det også mye kroppspress blant unge, og forestillinger om hvordan man skal se ut. I «Den dansende kroppen» får barna blant annet se hvordan manne- og damekroppen beveger seg.

Danserne er av ulik etnisitet, og både de kvinnelige og de mannlige danserne har på seg neglelakk.

– Jeg håper i det minste forestillinga kan plante noen ideer eller små frø hos barna, som de kan ta med seg videre, sier Bø. 

Fått tilbakemeldinger av barn

Prosjektet er støttet av Tvibitstigen, og før premieren har deler av forestillinga blitt vist fram for barnehagebarn i Tromsø. De har også gitt tilbakemeldinger.

– Derfor har barn vært med på å lage denne forestillinga. Den hadde blitt helt annerledes hvis vi ikke hadde fått deres tilbakemeldinger, sier Bø.

Gaute Barlindhaug, som blant annet har jobbet med Röyksopp, har produsert musikken til forestillinga.

Fredag var det tre forestillingene på biblioteket, det er det også lørdag.

 

Kommentarer til denne saken