Morten Strøksnes vant Brageprisen

Oslo  20151208.
Brageprisen 2015 ble delt ut tirsdag på Dansens Hus i Oslo.Morten A. Strøksnes vant klassen.sakprosa klassen med "Havboka".  Kulturminister Thorhild Widvey delte ut prisen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Oslo 20151208. Brageprisen 2015 ble delt ut tirsdag på Dansens Hus i Oslo.Morten A. Strøksnes vant klassen.sakprosa klassen med "Havboka". Kulturminister Thorhild Widvey delte ut prisen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Forfatter Morten Strøksnes fra Finnmark og Sørfold er tildelt årets Bragepris i kategorien sakprosa. Det skriver Avisa Nordland.

Utdelingen av Brageprisen går tirsdag kveld av stabelen i Dansens hus i Oslo.

Brageprisen er regnet for å være den gjeveste norske litteraturprisen.

"På suverent vis"

Boka med den underfundige undertittelen «kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav» er fortellingen om fire forsøk på å fange håkjerring i Vestfjorden i Lofoten.

– Fiskehistoriene rammer inn fire årstider i Nordland og skildrer skarpt alt liv som yrer over og under havoverflaten, men også et vennskaps mange faser, framholder juryen.

– I begrunnelsen for prisen heter det at Strøksnes «på suverent vis» vever sammen fyr- og kysthistorie med idé- og litteraturhistorie så vel som «drømmeskildringer og poetiske beskrivelser av vann og sjø».

Takker Hugo og Mette

- Takk til juryen og takk til alle på det fantastiske forlaget Oktober, sa Morten Strøksnes fra scenen.

- Jeg vil gi en spesiell takk til Hugo Aasjord og Mette Bolsøy. Det er Hugo som har lært meg å fange en stor hai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider, sa forfatteren som også takket familien i sin takketale.

- Til slutt vil jeg gi en liten ydmyk takk til det store havet, sa Morten Strøksnes.

I tillegg til «Havboka» av Morten Strøksnes var følgende nominerte i kategorien sakprosa i årets utgave av Brageprisen.

«En flukt som aldri tar slutt» av Åse Brandvold, «Storbarnsliv» av Guro Hoftun Gjestad og «Min fetter Ola og meg» av Arne Schrøder Kvalvik.

Besøkte Stormen

Nylig besøkte han Bodø og Stormen der han deltok på bokbad, der han fortalte om arbeidet med boka.

LES OGSÅ: Nå er Morten Strøksnes på et annet hav enn der Stormen er

Morten Strøksnes har også tidligere blitt nominert til Brageprisen. Men dette er altså første gangen den nordnorske forfatteren har vunnet prisen.

Artikkeltags