Bøkenes katedral

Artikkelen er over 12 år gammel

I 33 år har det vært jobbet for å få et skikkelig hus til Tromsøs bøker. Nå flytter de snart inn i en katedral. Vi ble med de ansatte på Tromsø Bibliotek på deres første besøk i det nye bibliotekbygget.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Glem den mørke kinosalen som en gang var der. Forestill deg heller en myk sofa tre etasjer over bakken, med ei god bok i fanget og solfylt utsikt direkte mot Tromsdalen. Det er sånn det blir når nybiblioteket åpner dørene sine i begynnelsen av august.

Litt andektig

Rundt 25 bibliotekansatte står og tripper utenfor det som en gang var en kino. De venter på å få se sin nye arbeidsplass for første gang. Siden begynnelsen av 70-tallet har det vært jobbet for at Tromsø skulle få nytt bibliotek, og til sommeren flytter både bøker og ansatte inn i byens mest ruvende kulturbygg.

– Velkommen, sier biblioteksjef Einar Dahl fornøyd og åpner dørene til byggeplassen.

– Jeg blir litt sånn andektig, jeg. Vi har ventet så lenge på dette, og nå er det nesten på plass, sier Anne-Marie Litveit Hansen.

Man kan forestille seg stillheten mellom bokreolene, men akkurat nå duver det i anleggsarbeid.

Granskende og forsiktig beveger de bibliotekansatte seg gjennom fem etasjer.

– I dag har vi hyra inn ekstravakter slik at alle ansatte kunne være med og se, forteller Einar Dahl.

– Oi, her var det stilig. Så lyst og fint, utbryter Litveit Hansen i det følget har kommet til 3. etasje.

Katedralen

Den gamle Fokus-kuppelen rammer inn glassvinduer fra gulv til høyt under tak, og utsikten mot byen og Fløya innbyr til hyppig bruk av etasjen som skal romme skjønnlitteratur .

– Jeg får en skikkelig katedralfølelse, sier Marit Somby.

– Det er helt utrolig i forhold til der vi holder til nå. Dette er den absolutt flotteste etasjen, mener Trude Roness.

Hun og Somby er vikarer på biblioteket og to av de som håper å få jobb i det nye biblioteket.

– Vi fleipa med å spenne bein på noen av de andre da vi kom ned Storgatbakken, ler jentene.

Allerede nå merker de at også publikum gleder seg til det nye biblioteket åpner.

– De er engasjerte og interesserte, og allerede nå virker det som om det er flere besøkende enn før, forteller Somby.

– Det blir et problem å få folk ut herfra. Dette blir en perfekt plass å gå for å være alene, men samtidig ha folk rundt deg, mener Trude Roness.

Hems på toppen

Det nye biblioteket i Tromsø er et bøkenes hus på 3700 kvadratmeter. Underetasjen har 450 kvadratmeter forbeholdt barna. I en egen eventyrhule skal det fortelles eventyr, og spilles dokketeater .

Hovedinngangen til storstua er i 1. etasje. Her blir det både kafé, automatisk utlån og innlevering, avdeling for musikk og film, og også for ungdomslitteratur. Etasjen skal også romme et lokalhistorisk senter, hvor det gamle byarkivet til kommunen blir en del av biblioteket. Fra denne etasjen kan man også vandre rett inn til kinoen og Rådhuset.

2. etasje er etasjen for faglitteratur, mens skjønnlitteraturen får utsiktsrommet i 3. etasje. Over der igjen blir det en hems med sittegrupper og leseplasser.

13. mai starter flyttesjauen fra bibliotekets nåværende lokaler i Storgata. Fram til den tid skal reoler opp, og først når bøkene er på plass kan biblioteksjefen og hans ansatte få et riktig inntrykk av hvordan det etterlengtede biblioteket blir.

– Vi er kjempespent på ventilasjon og varme, sier Einar Dahl.

Holder lyset ute?

Mens kollegaene på Rådhuset må dekke til sine nye kontorvinduer med plastsekker for å holde sola ute, håper Dahl at glassbygningen som skal huse bibliotek vil holde sola litt mer på avstand.

– Bygget har farget glass som skal reflektere varmen, og samtidig gi passe mengde lys, forteller Dahl.

Sterk sol er ikke det beste for bøkene, men biblioteksjefen håper de er i så stor sirkulasjon at det ikke vil bli et problem.

– De bøkene vi har er dessuten forbruksvarer, legger han til.

Det er åpen løsning fra barna i kjelleren til romanene på toppen. På gulvene legges tynne fliser av nordnorsk bjørk, lik den formannskapssalen har fått. Bokhyllene får indirekte belysning, og ingen lystpunkter skal henge ned fra taket.

– Det her var så flott at her vil jeg ikke jobbe, jeg vil bare være bruker, fastslår Susanne Baumgärte i det de bibliotekansatte er på vei tilbake til det trange biblioteket i Storgata.

– Fint blir det nå i hvert fall , konstaterer biblioteksjefen fornøyd før han forlater bøkenes nye katedral.

Artikkeltags