Blogger-Sophie (17) tjener over 60.000 kroner i måneden

LEST AV MANGE: Sophie Elise Isachsen (17) fra Harstad er på topp 3-listen til nettstedet blogg.no, og tjener hver måned flere tusen i honorar fra nettstedet.

LEST AV MANGE: Sophie Elise Isachsen (17) fra Harstad er på topp 3-listen til nettstedet blogg.no, og tjener hver måned flere tusen i honorar fra nettstedet. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

- Ser på blogging som en jobb.

DEL

Trodde du blogging bare var gøy?

For mange er det nok sånn. Men aktiviteten kan også være en lukrativ geskjeft. Spesielt har mange såkalte "rosabloggere" opparbeidet seg mange lesere over tid, og inngått samarbeid med annonsører.

Blogger Sophie Elise Isachsen fra Harstad medgir at det som startet som en hobby nå gir inntekter skyhøyt over en norsk gjennomsnittslønn.

- Bloggere tjener mye mer enn det folk tror. Enkelte måneder tjener jeg godt over 60.000 kroner, sier bloggeren Sophie Elise Isachsen fra Harstad.

LES OGSÅ: - Utseendet mitt er grunnen til at jeg blir lest

- Mer enn folk tror

Hver måned får de 20 øverste på blogg.no utbetalt honorar for plasseringer. De største inntektene hover bloggerne inn på annonser og annonsebaserte innlegg.

Den mest leste bloggeren får 12.500 kroner i måneden for å ligge øverst på blogg.no, mens de to på andre- og tredjeplass får utbetalt 10.000 kroner. Sophie Elise Isachsen har blogget over en lang periode, og har vekslet mellom de tre topplasseringene i løpet av to år.

Isachsen forteller at mesteparten av inntektene kommer fra annonser på bloggen og avtalte innlegg fra hennes faste sponsor. Toppbloggeren understreker at hun ikke bruker å ta betalt for innlegg der hun skriver om produkter.

17-åringen sier at hun ser på bloggen som en jobb, og understreker at hun er nøye med å skatte av alt hun får sponset.

- Jeg kan fint leve av inntektene jeg får fra bloggen. Det sier seg selv at det går bra når jeg går på videregående skole og bor hjemme, sier Isachsen, og legger til:

- I forhold til andre jobber kan blogging oppfattes som lettjente penger, men på mange måter er det ikke det. Blogging krever mye, sier hun.

LES OGSÅ: - Jeg gikk fra å bli mobbet, til å mobbe

- Ingen forskjell

Nettbutikken Makestyle.no sponser hyppig ulike bloggere, blant annet Therese Charlotte Margrete Nielsen (TCMN) fra Tromsø.

Sammen med harstadjenta Sophie er hun en av de mest leste bloggerne i Norge. Også tromsøjenta Tuva Willassen figurerer på topp ti-listen til nettstedet.

- Dette er en vinn-vinn situasjon. Produktene våre blir omtalt, og det er ingen forskjell på å få omtale fra en blogger eller fra et magasin, sier Janne Bolaug, som jobber hos makestyle.no.

- Kundene våre får et ekte syn på hvordan produktene våre er. Vi er nøye med å si at de skal skrive sin ærlige mening om det de får i posten.

Borlaug forteller at aktiviteten i nettbutikken er stor etter at bloggerne har omtalt produkter. Hun vil derimot ikke si hvor mye de betaler bloggere for en slik jobb.

- Bloggerne gir ut forslag til pris, og vi går enten med på det eller ikke, sier Janne Borlaug.

Følger med

Underdirektør i Skatteetaten, Merete Troli, mener mange bloggere ikke er bevisst på reglene for å skatte av inntektene som kommer av sponsing og blogg. Hun forteller at de følger nøye med bloggere.

- Bloggere er ikke noe unntak. De er pliktig til å skatte av det de får sponset. Trenden er at internett blir mer kommersialisert, og det er lett å gjemme seg, sier Troli.

Ifølge underdirektøren har Skatteetaten vært i kontakt med bloggere som ikke har skattet rett.

- Vi har fokus på å benytte det til enhver tid med hensiktsmessig virkemiddel for å oppnå etterlevelse på området gjennom kontroll, viledning og informasjon. I mange sammenhenger kontakter vi vedkommende og ber om at feilene skal rettes opp. Når de er unge og uerfarne gir vi gjerne informasjon. Hvis feilene gjentar seg blir det verre.

Troli understreker at det ikke er forskjell på å tjene penger på blogging eller et annet arbeid.

- Skattemessig er det ingen forskjell. Skatteetaten er opptatt av å informere om at internett ikke er en skattefri sone. Det er alvorlig hvis bloggere er av den oppfatning at de ikke skal skatte av inntektene de tjener, avslutter Merete Troli.

Artikkeltags