Bjørkli får Blix-prisen

VELLYKKA: - «Huskereisa» er særs vellykka i forsøket på å tematisere det som er vanskeleg i eit barneliv, uttaler juryen om Blix-prisvinner Anne O. Bjørklis bok. I juryen satt Ragnfrid Trohaug, Kine Hellebust og Steinar Aas.
Foto: Lene Westerås, Margbok

VELLYKKA: - «Huskereisa» er særs vellykka i forsøket på å tematisere det som er vanskeleg i eit barneliv, uttaler juryen om Blix-prisvinner Anne O. Bjørklis bok. I juryen satt Ragnfrid Trohaug, Kine Hellebust og Steinar Aas. Foto: Lene Westerås, Margbok

Artikkelen er over 5 år gammel

– En anerkjennelse. Jeg har aldri fått pris før, så dette er stort, sier Anne Osvaldsdatter Bjørkli. Lørdag får hun Blix-prisen.

DEL

Utdelinga skjer på Kulturhuset i Tromsø under nordnorsk bokdag. Prisen er på 15.000 kroner og er en minnepris etter Emma og Elias Blix. Prisen deles ut hvert år til en nordnorsk forfatter som skriver på nynorsk og deles ut av Litteraturselskapet Det Norske Samlaget.

– Kunne dansa

– Jeg ble så glad da jeg fikk vite om prisen at jeg kunne dansa hadde jeg ikke akkurat slått halebeinet så kraftig, sier hun og ler.

På bokdagen skal hun lese fra boka hun får prisen for – «Huskereisa», som kom ut på Margbok forlag i 2009.

– Jeg trodde ikke de ga prisen for bøker som kom for tre år siden, men da vet man at bøker ikke dør samme høsten som de blir født, sier forfatteren som kan slippe jubelen løs etter å ha «gått og knipholdt på hemmeligheten». Nå håper hun å få realisert flere skriveideer.

– Etter å ha balt med årboka for Malangen og Balsfjord i over femten år, har jeg bestemt meg for å legge det over i et annet fang. Jeg har et par gode ideer liggende.

– Hva betyr det for deg å få prisen?

– Veldig mye. En ting er pengene, det er alltid kjærkomment, men det er en anerkjennelse. Jeg har aldri fått pris før, så dette er stort. For meg henger Blix-prisen høyt. Jeg er i celebert selskap. Det er mange flotte folk som har fått den, sier Osvaldsdatter Bjørkli.

I juryens begrunnelse heter det blant annet:

«Enkelte bøker er modigare enn andre; dei stryk ikkje lesaren med håra, men tør å ta tak i tema som riv, sjølv om lesaren er ung. Årets Blixpris-vinnar har gjennom heile forfattarskapen skrive bøker for barn og unge med alvorlege tema, og «Huskereisa» er særs vellykka i forsøket på å tematisere det som er vanskeleg i eit barneliv. Anne Osvaldsdatter Bjørklis bildebok har diverre ein evig aktuell tematikk; her er det jentemobbinga og utfrysinga frå fellesskapen som er historia. Historia om Julia, som er åleine og sjølv må finne ein veg ut av uføret, lagar eit avtrykk som blir verande hos lesaren lenge etter at boka er lukka».

Artikkeltags