Bingo!

Av
Artikkelen er over 13 år gammel
DEL

PÅTRYNETEATRET

Oldies – but goodies, teitest hits show

Regi: Ørjan Haugli

Med: Finn Arve Sørbøe og Knut Are Mortensen

Musikere: Ørjan Haugli, Mika Martinussen og Tore Nedgård

Premiere Rica Ishavshotel Tromsø, Rica Hall, 23. februar 2005

Teater, karakter 6

Påtryneteatret er verdensmestre i tøys og tull. Herregud kor artig førr ungan!

Oldies – but goodies, er et absolutt goodies-show. De 3000 som har vært så lure å skaffe seg billetter kan glede seg. Resten kan angre.

Gutta i Påtryneteatret får stemningen opp under lysekronene på Rica allerede i det de entrer scenen. Og etterpå tar det bare av. Når gamle, gode Påtryne-figurer kommer fram fra rekvisitt-kofferten, er det gjenkjennende klapping og jubel. Jeg tror aldri jeg har opplevd ei forestilling der karakterene applauderes fram på denne måten.

Og nettopp gjenkjennelsen er det som gjør dette Påtryne-showet så bra. For det første slår det meg tidlig i showet hvor utrolig mange Påtryne-uttrykk vi har tatt til vår uformelle dagligtale: Det var så artig førr ungan, gukko artig, Schtakkevollveien. Og selv små barn imiterer Trylle.

For det andre har dette etter hvert så rutinerte teatret en helt unik formidlingsevne. De har timing og tilstedeværelse, og evne til å vise publikum at også de selv har det gøy.

Etter flere års fravær er Knut Are Mortensen tilbake i trikoten. Og måtte han ikle seg den flere ganger. Ikke det at Mortensen i trikot er et så vakkert syn, men det var jammen godt å oppleve gummiansiktet, sangeren og den hjertelige latteren igjen.

Finn Arve Sørbøes imitasjoner og meget konsise karakterer slår som vanlig rett i magemuskulaturen. Sammen er de to skuespillerne et vinnerteam. De utfyller hverandre, og kler hverandres pondus.

Etter 16 år med Påtryne kunne de sikkert spilt i timevis uten av publikum har sluttet å hygge seg. Men etter nærmere to timer har vi fått et ypperlig best of show.

Tor og Sveins jepardy er en herlig start. Pitbull-Terje får mer tilrop enn en popstjerne, og man trenger ikke å huske den tidligere TIL-spilleren Mike McCabe for å synes at han er morsom på Påtryne-scenen. Trylle er en evig vinner (tror han har øvd, han er enda bedre enn før...) og Emba Larsen er dronningen av fordommer. Her er Kalle, byguten og flere andre Påtryne-helter.

Og for ikke å glemme et alltid eminent orkester!

Ørjan Haugli og Finn Arve Sørbøe står for tekstene til Påtryneteatret. Selv sier de at de driver med tøys og tull, men satt i Haugli/Sørbøes system blir tøys og tull mer enn som så.

Det som kjennetegner Påtryneteatret er at vi alle kjenner oss igjen. De tar for seg banale hverdagssituasjoner, har et persongalleri som vi alle har møtt både i familiemiddager og i Storgata, og de får oss til å le av det enkle. De byr ikke på bitende samfunnssatire, men tidløs moro i all sin enkelhet.

Det er vanskelig å snakke om høydepunkter i en slik rekke av latterutbrudd, men en russisk kelner og to spanske sjarmører er noe å glede seg til.

Dette er den morsomste Påtryne-forestillinga undertegnede har overvært. Litt dårlig lyd, særlig på kantene i salen, og noen nummer som kanskje hadde fått enda mer snert om de var bittelitt kortere er det eneste som kan pirkes på.

– Vi syns det var artig sjøl, sa Finn Arve Sørbøe da Påtryneteatret gikk av scenen.

Nettopp derfor.

VINNERTEAM Tor og Sveins jepardy. Finn Arve Sørbøe (t.h.) og Knut Are Mortensen lager et glimrende best of show.

Artikkeltags