Gå til sidens hovedinnhold

Museumsprosjektet ble hyllet i kunst-Norge, nå har det fått nok en pris: - Nytenkende og radikalt konsept

Artikkelen er over 3 år gammel

Nordnorsk kunstmuseums museumsperformance «Sami Daiddamusea» vant Kunstkritikerprisen 2017.

«Sami daiddamusea» var et samarbeidsprosjekt mellom Nordnorsk kunstmuseum og RidduDuottarMuseat, og foregikk i NNKMs lokaler i perioden februar til april i fjor. Hele kunstmuseet ble omorganisert til i to måneder å være det oppdiktede Sami daiddamusea - eller Samisk kunstmuseum, om du vill. Museet ble forandret både hva gjaldt innhold, og fasade - og det fikk mye oppmerksomhet for performancen.

Nå har Norsk kritikerlag bestemt seg for å gi sin årlige utmerkelse, Kunstkritikerprisen, til Sami Daiddamusea.

«Sámi Dáiddamusea tildeles Kunstkritikerprisen 2017 for et nytenkende og radikalt konsept – sjangeren «museums-perfomance» må kunne sies å være noe nytt i norsk museumsverden, for kollegial solidaritet og samarbeid mellom institusjoner, og for konsekvens i gjennomføring,» skriver juryen i sin begrunnelse.

LES MER: Besøkstallene er blant de beste noensinne. Men museet finnes egentlig ikke

Selve utdelingen av prisen vil foregå på Samisk hus i Oslo i begynnelsen av mai.

- Kulturinstitusjoner har et ansvar for å eksperimentere, utforske, utfordre og fornye både seg selv og samfunnet for øvrig. Det samiske er stadig mer på dagsorden i Norge, og vi håper virkelig at museumsarenaer vil løfte frem enda flere problemstillinger. Slik kan man legge til rette for en høyst nødvendig kritisk debatt, sier direktør for Nordnorsk Kunstmuseum, Jérémie McGowan, i en pressemelding.

Norsk kritikerlag skriver også følgende om museumsperformancen: «For å markere at det ikke eksisterer et samisk kunstmuseum, ble Nordnorsk Kunstmuseum på elegant og sømløst vis gjort om til et samisk museum for en stakket stund. Museet fikk også for anledningen en egen samisk direktør, kunstneren Marita Isobel Solberg. Utstillingen besto av et utvalg verk fra RiddoDuottarMuseats samling. Alt fra video, foto, skulptur og maleri, til kniver og annet kunsthåndverk ble presentert.»

LES MER: Har blitt gode på publikumsarbeid - her henter de hjem prisen

De omtaler prosjektet som banebrytende og gjennomgående bygget på kvalitet, både kunstnerisk og teoretisk.

«Det gjorde seg spesielt gjeldene i spørsmål omkring identitet og institusjonskritikk. Utstillingen satte samisk kunst på kartet, samtidig som den problematiserte samisk kultur og dens plass i den nasjonale fortellingen.»

Nordnorsk Kunstmuseum takker Kritikerlaget for prisen og RiddoDuottarMuseat med direktør Anne May Olli for samarbeidet. Prisen dediseres til det framtidige, ekte Sámi Dáiddamusea.

Kommentarer til denne saken