Åpner kunstdørene på vidt gap

DOBBEL: Silvia Martinez sitter i styret i Tromsø Open, og stiller også ut sin kunst på gamle Driv. Hun nyter Tromsø Open-dagene, og mener festivalen knytter bånd både mellom kunstnerne og mellom kunstnere og publikum.

DOBBEL: Silvia Martinez sitter i styret i Tromsø Open, og stiller også ut sin kunst på gamle Driv. Hun nyter Tromsø Open-dagene, og mener festivalen knytter bånd både mellom kunstnerne og mellom kunstnere og publikum. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Nå er det Tromsø Open - og kunstscenen i byen ser fremover.

DEL

Tromsø Open viser hva byens visuelle kunstscene har å by på per nå, men løfter også blikket mot framtiden.

For andre gang arrangeres nå Tromsø Open. En firedagers happening der byens visuelle kunstscene får boltre seg. Alt som kan krype og gå av kunstnere kommer ut fra sine atelierer og gallerier, og byr seg fram for omverden. Resultatet er åpne dører, der publikum og kunstnere kommer nærmere hverandre – en sjanse for utenforstående til å se kunstscenen innenfra.

Men Tromsø Open har også faglige innslag å sette tennene i. Gjennom foredrag, seminarer og debatter gir de ordet til flere av både byens kunstaktører, og noen utenbys fra. Og hovedtema i år er Tromsøs kunstscene i framtiden. Hvor står man nå, hvor vil man i framtiden?

En by i utvikling

- Tromsø er i utvikling. Vi ser litt på hvordan vi kan forene kreftene. Visuell kunst har ikke vært så synlig som vi håper å kunne bli i framtiden. Vi må vise mer muskler, sier Marita Isobel Solberg, en av initiativtakerne bak Tromsø Open.

Hun var moderator under gårsdagens debatt, der teatersjef Nina Wester, kunstmuseumsdirektør Knut Ljøgodt, kunstner Hans Ragnar Mathisen, kunstner Kristin Tårnes, kunstner Inghild Karlsen og Kristoffer Dolmen fra Nordland fylkeskommune satt i panelet.

Tankene rundt temaet er mange, og forsøket i går var å samle noen tråder.

Åpne atelierer og gallerier

I dag og i morgen forandrer Tromsø Open form. Der det meste hittil har foregått på Bangsundbrygga (gamle Driv), sprer nå kunsten seg utover byen.

- Vi roer litt ned her på gamle Driv, selv om utstillingen her selvfølgelig fremdeles er åpen. Alle atelierer, alle gallerier er åpne for publikum. Det blir små happenings hele tiden. Vårt ønske med Tromsø Open er å bli mer synlige i byen – og foreløpig synes vi jo at dette fungerer helt utmerket, smiler Liv Bangsund i Tromsø Open-styret.

En fantastisk miks

Tromsø Open blander kunstakademistudenter, etablerte, lokale kunstnere og tilreisende kunstnere.

- Resultatet er en fantastisk miks av alt vi har å by på. Det viser spekteret, viser mangfoldet av det som foregår på Tromsøs visuelle kunstscene.

Bangsunds ønske for framtiden er at de skal få beholde gamle Driv som et slags alternativt kulturhus for all mulig kunst.

- Det foregår så mye nå. Sjangerblanding. Musikk, teater, performance, visuell kunst. Og det trenger et rom! Og vi synes det er veldig gøy å kunne ønske folk velkommen her – kom å delta på dette sammen med oss. Vi ønsker å være rause med publikum og med hverandre, sier Bangsund.

Treffer gamle og nye

Silvia Martinez er siste kvinne i trioen som styrer Tromsø Open. Hun har i tillegg til å organisere også kunstverker hengende på veggene i den gamle trebrygga.

- Tromsø Open binder kunstnere sammen. Både lokalt og internasjonalt. For meg er dette en øyeåpner. Jeg har truffet lokale kunstnere jeg ikke ante var her. Vi jobber jo ofte alene. Dette er en flott mulighet til å treffe hverandre, treffe publikum, snakke om utstillinger, og kunst og ikke minst; om kunstens framtid i Tromsø, sier Martinez.

Artikkeltags