Gå til sidens hovedinnhold

Alkonekt ga fylleslag

Artikkelen er over 9 år gammel

- Virker mot sin hensikt, sier festivalarrangører som måtte bortvise 70 personer.

- Vi har aldri på festivalens første dag nektet noen på grunn av fyll, sier festivalleder Marius Johansen.

Normalt har arrangementet på Uløya hatt lov til å selge alkohol fra klokken 14.00 til 02.00. I år bestemte kommunestyret at skjenkingen først kunne starte klokken 20.00.

- Svaret på søknaden om skjenketid oppgir kun vedtak, ikke hva som faktisk ligger bak. Via Facebook og ikke-offentlige kanaler har vi oppfattet at kommunen har syntes at det er mye fyll på arrangementet vårt, og har villet motvirke dette med å innskrenke skjenketiden vår, sier Marius Johansen.

Begrunnelsen festivalarrangørene har funnet, er at ettersom festivalen henvender seg både til voksne og mindreårige, er det ønskelig å lage rammer for et arrangement som passer barn.

- Ansvarlig sjenking

Sammen med sin festivalledermakker, Morten Salamonsen, sitter oppsummerer Johansen Havnnesfestivalens første dag. Begge to sier de er bestyrtet over hva de har opplevd.

- Vi ønsker å lage et kulturarrangement som er viktig for Nordreisa og regionen, og vi opplever dette nærmest som et signal om at vi ikke er ønsket, sier arrangørene.

Festivalen de står bak er det største arrangementet i Nord-Troms, og har betydelig virkning, både kulturelt og økonomisk, for lokalområdet.

- Ja, det blir en del fyll på festival, dette prøver vi å ha et ansvarlig forhold til, sier Marius Johansen.

Han mener at det er bedre for festivalen at publikummet nyter alkohol innenfor regulerte forhold på festivalområdet, enn at festen skjer i fri camping.

- Mot sin hensikt

Festivallederne opplyser at de påklagde bestemmelsen fra kommunestyret og forutså at den kom til å virke mot sin hensikt. Dette mener de nå å ha fått bekreftet.

- I alle år vi har gjort dette, har innsiget av folk begynt i 19-tida. På torsdag opplevde vi at dette startet to timer seinere og at flere enn før var for beruset til å slippe inn til konsertene, sier Marius Johansen.

Morten Salamonsen tilføyer:

- Inne på festivalområdet drikker folk øl og vin, i campingområdene drikkes sprit helt uten kontroll.

Ordføreren er enig

Ordfører i Nordreisa kommune, Lidvard Jacobsen, har tidligere vært kokk ved Havnnesfestivalen. Han forklarer:

- I denne saken var alle politikere fristilt fra partiprogram, og vedtakelsen om skjenketiden for Havnnesfestivalen ble gjort med en stemmes majoritet. Selv stemte jeg for at festivalen skulle kunne servere som normalt, og jeg mener det er best at folk drikker innenfor regulerte rammer.

Politiet som var på stedet fredag melder om en arrest på bakgrunn av vold, at en ungdom ble tatt med falsk legitimasjon og det var noen basketak som måtte løses opp i.

Utover dette kan ikke politiet si om det var utpreget mye bråk på Havnnesfestivalens åpningsdag.