a-ha ber om din hjelp

A-HA: Magne Furuholmen, Morten Harket og Paul Waaktaar-Savoy vil gi bort fire millionstipender til artister som vil satse internasjonalt i forbindelse med a-has avskjedsturné. Et av stipendene går nordover, og nå vi a-ha ha hjelp fra Nordlys-leserne for å finne gode kandidater.	Pressefoto

A-HA: Magne Furuholmen, Morten Harket og Paul Waaktaar-Savoy vil gi bort fire millionstipender til artister som vil satse internasjonalt i forbindelse med a-has avskjedsturné. Et av stipendene går nordover, og nå vi a-ha ha hjelp fra Nordlys-leserne for å finne gode kandidater. Pressefoto

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Skal dele ut millionstipend til nordnorsk musikktalent.

DEL

a-ha ber om Nordlys-lesernes hjelp når de nå skal sende et millionstipend nordover.

Vet du om et talent som fortjener én million kroner? Eller er du og bandet ditt lystne på stipendet selv? Send forslag, diskuter, legg inn bilder, lenker, demoer eller videoer i Origo-sonen a-ha-stipendet.

– Nå som vi selv avrunder vår karriere har vi lyst til å bidra med noe til de som kommer etter, gi stafettpinnen videre på en positiv måte, sier Magne Furuholmen.

1 mill til hver landsdel

Nå skal nemlig a-ha bidra med fire stipender à million til en artist eller et band i hver landsdel.

– Gjennom å bidra med private midler vil vi utfordre myndighetene til å betrakte musikkeksport også i et næringsmessig perspektiv. Satsing på et internasjonalt nivå er kostnadskrevende, og det er et behov for å støtte våre beste talenter over tid dersom vi skal få forløst dette potensialet. Og dessverre kalles det fortsatt «støtte» og ikke investering når man bidrar med penger til dette feltet.

Medlemmene i Norges største kommersielle musikksuksess noensinne vet bedre enn de fleste hva som kreves for å lykkes ute.

– De trenger selvsagt mer hjelp enn vi kan gi dem, men vi kan i hvert fall begynne med dette, sier Furuholmen.

Vil ha to kandidater

– Jeg har sett minst 200 norske artister de siste tre årene, og det er utrolig mye spennende som skjer. Men de må altså klare seg på egen hånd, og da blir det ofte slik at de må avlyse en satsing i USA fordi de for eksempel ikke har råd til flybilletter eller hotell. Tenk om Petter Northug var god nok til å vinne 5-mila i OL, men ikke hadde råd til reisen.

Målet er nå å finne fram til to sterke kandidater i hver landsdel som skal kjempe om stipendet og en million i annonseplass i VG, samt sjansen til å være «special guest» på en av a-has arenakonserter under årets avskjedsturné.

– Vi må ha ydmykhet nok til å forstå at vi bor sørpå og ser ting med Oslo-øyne. Derfor har vi ikke like god oversikt over hva som rører seg i Nord-Norge, så hvis Nordlys-leserne kan komme med forslag, ville det vært helt supert. Det ville vært dumt om vi skulle gå glipp av geniale artister nordfra bare fordi vi ikke har hundre prosent oversikt, sier Furuholmen.

Send inn forslag!

Publikum får også være med å stemme når man står igjen med to kandidater – i tillegg til at medlemmene i a-ha selvsagt får sitt å si.

– Likevel skal ikke vår musikksmak avgjøre hvem som får stipendene, det er mer potensialet de har til å lykkes i sin sjanger. Vi vil derfor favne bredest mulig, og det bør ikke være styrende om kandidatene nødvendigvis kan toppe hitlistene, selv om det selvsagt hadde vært hyggelig om de gjorde det, sier han.

Et av kriteriene er at artistene allerede har gitt ut et album.

a-ha har mottatt et stort antall henvendelser fra aktører i alle sjangre i musikkbransjen om stipendet de skal dele ut, og ønsker å presisere de viktigste kriteriene.

  • Fire artister fra hver sin landsdel mottar 1 million kroner hver som skal benyttes til karrierefremmende aktiviteter, samt annonseplass i VG til en verdi av 1 million kroner og en invitasjon til å opptre som «special guest» under en av a-has stadionkonserter sommeren 2010.
  • a-ha velger sin vinnerkandidat fra hver landsdel. I tillegg får publikum anledning til å stemme fram sin favoritt.
  • Det legges vekt på at kandidatene har et kommersielt potensial også utenfor Norge. Appellen trenger allikevel ikke å være «universell».
  • For å komme i betraktning må artisten ha minst en albumutgivelse bak seg og ha tilgang på en organisasjon rundt seg som kan bistå i den videre karriereutviklingen.
  • Den nordligste landsdelen innebefatter i dette tilfellet også Trøndelagsfylkene.
  • Les mer om kriteriene på http://aha2010.no

Vet du om et talent som fortjener én million kroner? Eller er du og bandet ditt lystne på stipendet selv? Send forslag, diskuter, legg inn bilder, lenker, demoer eller videoer i Origo-sonen a-ha-sonen.

Artikkeltags