Bente (28): - Folk har spurt meg om jeg har spiseforstyrrelser før de har hilst på meg

Bente Viken har alltid vært komfortabel med sin egen kropp, men skulle ønske at folk sluttet å kommentere den. Foto: Privat

Bente Viken har alltid vært komfortabel med sin egen kropp, men skulle ønske at folk sluttet å kommentere den. Foto: Privat

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Hele livet har Bente Viken fra Tromsø vært tynn. Hele livet har hun fått kommentarer fra folk om hvor tynn hun er. Nå er hun lei.

- Man ville jo aldri kommentert hvor tykk noen er, hvorfor skal man da kommentere hvor tynn noen er?

I flere år har hun irritert seg over kroppspresset i dagens samfunn. Da hun tirsdag kveld satt og surfet på nettet, dukket det opp noe som fikk begeret til å flyte over. Tidligere modell og fitness-trener Lene Hansen hadde lagt ut et bilde på Facebook som viste hvordan hun så ut med babymage og hvordan hun ser ut nå. Det var ikke bildet som gjorde Viken rasende, men kommentarene under.

- Folk skrev ting som «dette kan ikke være sunt», og «se hvordan huden strammer over ribbeina». Da kjente jeg at jeg ble provosert.

For Viken har selv fått slike kommentarer. Helt siden hun var liten har folk spurt henne om hun er helt frisk, hvor mye hun veier, og om hun har problemer siden hun er så tynn.

Til og med folk hun ikke kjenner har kommentert vekta hennes, ofte med andre.

- Det har flere ganger hendt at folk har spurt meg om jeg har spiseforstyrrelser før de i det hele tatt har hilst på meg.

Tror det er genetisk

Selv har Viken alltid vært komfortabel med kroppen sin. Likevel kjøpte hun i en periode store kjoler og gensere hun kunne gjemme seg i, bare for å slippe unna kommentarene.

- Man blir lei dem, og det virker ikke som folk tror på deg når du forsøker å si at alt er i skjønneste orden.

Viken forteller at hun har et normalt og variert kosthold, at hun er glad i mat, og spiser det hun har lyst på. At hun kan spise hva hun vil uten å legge på seg, tror hun skyldes genetikk

- Min bestefar var svært høy og tynn, og kunne også spise så mye han ville uten at det viste på vekta.

Bente Viken har alltid vært slank. Hun synes ikke det er riktig at folk kommenterer vekta hennes av den grunn. Foto: Privat

Bente Viken har alltid vært slank. Hun synes ikke det er riktig at folk kommenterer vekta hennes av den grunn. Foto: Privat Foto:

Også etter at hun fødte, hoppet vekta raskt tilbake til det samme som før hun var gravid.

- Jeg la naturlig nok på meg under svangerskapet, men etter noen få måneder var jeg tilbake til den samme kroppen som før graviditeten. Det gikk ikke lang tid før folk begynte å kommentere hva jeg gjorde, eller hva jeg ikke spiste, for å gå så fort ned i vekt. Men jeg gjorde jo ikke noen ting. Jeg gikk bare tilbake til den gamle vekta.

Viken er glad i å trene, og har faktisk funnet ut at det er den eneste måten hun klarer å gå opp i vekt.

- Det var en periode for noen år siden jeg trente veldig mye. Da gikk jeg opp 15 kg. Hvorfor jeg går opp i vekt når jeg trener mye, vet jeg ikke. Det kan kanskje ha noe med muskelbygging å gjøre.

En ting er i hvert fall sikkert, å spise mye eller usunt har lite å si for vekta hennes.

Se mer: Andrea (14) ble født i feil kropp: - Hver dag var en kamp for å overleve

- Hysteriet må stoppe

Hun ønsker nå å bruke sin stemme til å gi folk et litt annet bilde av tynne folk.

- Det er ikke slik at alle som er tynn er så fornøyde med kroppen sin. Noen av oss vil gjerne ha mer former, og alle har sine egne tanker om kroppen sin. Dette er viktig å huske på. Jeg skulle ønske folk kunne fokusere mer på seg selv og alt det fine man har å by på. Hvis vi roser hverandre for den vi er og det vi gjør i stedet for å kommentere kroppene til folk, kan vi kanskje få roet ned kroppspresset i samfunnet.

Viken vil minne folk på at tynne, som alle andre, tar seg nær av kommentarer om kroppen sin.

- Når jeg leser kommentarer på nettet der noen kritiserer en annen for hvordan huden over ribbeina er, tenker jeg at nå må det være nok. Tenk om ungdommer som leser slike kommentarer begynner å bekymre seg for hvordan huden over ribbeina ser ut. Et sted må dette hysteriet stoppe.

Hun reagerer også når folk kommenterer at svært tynne mennesker ser unormale ut.

- Hva er egentlig normalt? Noen er tykkere enn andre og noen er tynnere enn andre, men det betyr ikke at de er unormale.

Noen av kommentarene Viken sikter til på Lene Hansen sin Facebook-side er  senere blitt slettet. Nordlys har sett screenshot av kommentarene. 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken