Gå til sidens hovedinnhold

- Kongen var redd for hva folk ville synes om at de forlot landet

Artikkelen er over 6 år gammel

Kronprins Haakon besøkte Bispegården 75 år etter at regjering, konge og kronprins flyktet fra Tromsø.

Søndag er det akkurat 75 år siden den norske regjeringen, Kong Haakon og Kronprins Olav forlot Tromsø med England som mål. Da hadde Tromsø fungert som landets hovedstad i en drøy måned etter at regjeringen først ankom byen 1. mai 1940. Lørdag besøkte kronprins Haakon Bispegården, som den gang var regjeringens hovedkvarter.

- Tynget Kongen

Nordlys spør Kronprinsen hva han tenker om den beslutningen regjeringen, Kong Haakon og Kronprins Olav den gangen tok om å forlate landet mens krigen var et faktum.

- Når vi ser tilbake på det, så kan det virke som om det var det opplagt riktige valget. Men når man står midt oppi det, så er det nok ikke så greit å se akkurat hva som er det rette å gjøre. Det har også blitt framhevet her i dag at Kongen hadde en samtale med biskopen der han spurte hva biskopen syntes om at de skulle dra til England og ikke være i Norge lenger. Da hadde Kongen sagt at han var så redd for hva folk ville synes om den avgjørelsen. Det tynget dem nok litt - og særlig Kongen, tror jeg, sier Kronprins Haakon.

Fotograferte regjeringen

Bodil Enga (97) var blant dem Kronprinsen fikk møte da han gjestet Tromsø og Bispegården lørdag. Enga var 22 år og ansatt hos fotograf Chr. Hansen da hun i juni fikk i oppdrag å fotografere de av regjeringens medlemmer og andre i følget som ikke hadde pass forut for reisen til England.

- De kom en etter en, og jeg gjorde så godt jeg kunne, forteller Enga, som særlig kan huske utenriksminister Halvdan Koht og forfatteren og krigsreporteren Nordahl Grieg, som hadde fulgt med til Tromsø som vakt for Norges Banks gullbeholdning, som også ble fraktet nordover og videre til England.

- Nordahl Grieg var veldig sjarmerende, så han likte jeg godt å fotografere, fortalte Enga til tilhørerne i den nylig oppussede statsrådssalen i Bispegården.

Ba for trygg reise

Bodil Enga ble først anmodet om å følge med regjeringen og det kongelige følget til England etter at hun hadde fotografert dem. Men hun ville ikke forlate Tromsø ettersom hennes forlovede var blant de stridende som fortsatt kjempet mot tyskerne ved Narvik.

Enga forteller hvordan hun så krysseren "Devonshire" gli ut fra Tromsø med sine viktige passasjerer om bord.

- Jeg visste at Nordsjøen allerede kunne være minelagt, og jeg ba om at de måtte komme seg trygt fram til England. Måtte Gud være med dere, tenkte jeg.

Etter fotograferingen var det ingen tvil om at Bodil Enga satt på informasjon som for enhver pris ikke måtte komme tyskerne i hende. Hun tok ikke lett på oppgaven, og det gikk faktisk flere tiår før hun fortalte sin egen familie om det viktige fotooppdraget.

I dag er hun glad over å kunne fortelle om hva som skjedde - og for til og med å kunne dele det med Kronprins Haakon.

- Ja, jeg synes det er godt at det kommer på trykk. Det har vært altfor lite om det som skjedde i Nord-Norge, fastslår hun.

- Historisk sus

Biskop Olav Øygard var glad for å kunne ønske Kronprins Haakon velkommen til Bispegården i Tromsø 75 år etter at hans bestefar og oldefar forlot den samme bygningen med kurs for England.

- Det er veldig stas. Det er jo ingen tvil om at det er knyttet mye stolthet til det som skjedde den gang Bispegården faktisk var regjeringsbygg.

Det var stiftsdirektør Oddgeir Stenersen som tok initiativ til at dette 75-årsjubileet skulle markeres. Han mener de historiske begivenhetene i mai og juni 1940 fremdeles har stor tyngde den dag i dag.

- Det er jo ingen regjering siden som har tatt en så tøff beslutning som det de gjorde den gang ved å forlate landet, sier Stenersen.

- Det er historisk sus over det, konstaterer biskop Olav Øygard.   

Kommentarer til denne saken