Den siste Harry Potter

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

I en magisk duell tar den onde Voldemort livet av Hermione, Harry Potters trofaste venninne gjennom syv skoleår. Den joviale skogvokteren Hagrid blir drept av den mørkkledde eliksirmikseren Severus Snape, som omsider avslører sitt sanne ansikt.

DEL

Spekulasjonene rundt avslutningen på mesterverket om Harry Potter dominerer diskusjonene på internett for tiden. Sikkerhetstiltak og hemmeligholdelse har bidratt til mange ville fantasier. Om en uke får vi vite sannheten – natt til lørdag 21. juli er det verdenspremiere på den syvende og siste boka i serien. Vår tids største litterære mysterium blir omsider avslørt i boka som har fått navnet «Harry Potter and The Deathly Hallows» – en ny murstein på over 600 sider. Forfatteren, Joanne Kathleen Rowling (f. 1965), har allerede fortalt at hun ved veis ende tar livet av to av de sentrale figurene i fortellingen.

Dramatisk slutt

Det er Voldemort som har tatt livet av begge foreldrene til Harry Potter. Det var en slags kjærlighetsaura som hindret Harry Potter fra å bli drept på Halloween i 1981. Han bærer sin mors beskyttende øyne. Historiens slutt er delvis gitt – en av de to, eller begge, må død. Og det er langt fra sikkert at det er Potter som går seierrik ut av Rowlings drama. På sett og vis er jo tenåringens skjebne knyttet sammen med Voldemort. Et sørgelig endelikt kan være en sannsynlig utgang på eventyret. Den magiske beskyttelsen som hviler over Harry Potter opphører når han blir myndig. Myndighetsalderen blant trollmenn i Rowlings univers er 17 år og dermed er noe av rammene for handlingen i den siste boka gitt.

Litteraturforskeren Noel Chevalier er blant flere som har antydet selvmord som en naturlig utgang på fortellingen. Men det vil trolig være for dristig av Rowling å ty til et endelikt der Harry tar livet av seg selv. Tenk for et ramaskrik og oppstyr en slik avslutning ville gi.

Litterær verdenssuksess

Siden debuten for ti år siden, i 1997, har J.K. Rowling solgt henimot 325 millioner bøker på verdensbasis. Den største suksessen opplever hun i USA, Japan og på De britiske øyene, men etter hvert også i Kina og India. Det skal visstnok bare være Bibelen og skriftene til Mao Zedong som kan skilte med større opplagstall enn Rowlings bøker.

Den ganske jordnære historien med de uvanlige rammene omkring den foreldreløse Harry Potter og hans magiske univers har hatt en voksende appell de siste ti årene. Fortellingen er blitt et kraftfullt, globalt populærkulturelt produkt. I utgangspunktet var Potter-bøkene barnelitteratur, men har i stadig klarere grad glidd ut av barnesjangeren og blitt fortellinger for både eldre ungdom og voksne.

Noe av suksessen ligger nettopp i en serie som ser ut til å overskride tradisjonelle alderssjangere for litteratur. Uansett alder synes folk i vår avfortryllede verden å ha et umettelig behov for denne typen fortryllelse. Tiltrekningskraften for litterære motiver knyttet til magi og trolldom synes enorm. Unge som eldre fryder seg over Rowlings satiriske grep og evne til fantasifull fornyelse.

Føniksordenen

Før den store leseopplevelsen neste helg, har den femte filmen offisiell Norges premiere i dag. Basert på de tidligere publikumstall for Potter-filmer vil om lag 600.000 nordmenn innta norske kinoer de neste månedene for å se filmen «Harry Potter og føniksordenen». Og dermed har vi trolig med årets største filmsuksess å gjøre.

Det er grunn til å ha store forventninger til filmen. Helt inntil trolldomsskolen Hogwarts ligger et nærmest ugjennomtrengelig og uutforsket skogsområde – omtalt som den forbudte skogen. I den tette skogen bor det mange merkelige skapninger, og studentene må ikke innlate seg på å gå for langt inn i en slik ukjent verden. Her finnes det store uhyrer som verken er mennesker eller dyr og her bor det ville og trolldomsfiendtlige urfolkstammer. Sentrale hendelser i den nye filmen foregår i den forbudte skogen. Publikumsfavoritten, Hagrid, spiller en sentral rolle.

Det er i denne filmen Harry Potter får spesialundervisning i det nye faget occlumency som handler om å drive ut onde ånder. Undervisningen blir gitt av dem mislikte professoren Severus Snape. Dessuten dukker det opp en ny kvinnelig professor på Hogwarts. Hun overgår alle andre lærere i å plage Harry med skolestraff og annen utspekulert ondskap. Professor Umbridge er ei streng dame som bruker kort tid på å bli overinkvisitor på skolen. For en stund innfører hun et tyrannisk regime som innbefatter innstramminger på elevenes bevegelsesfrihet. Filmatiseringen av Harry Potters ureglementerte bruk av sine magiske lærdomskrefter skulle også være mirakuløse scener å se fram til.

God fornøyelse med nye spennende lese- og filmopplevelser i magiens drømmeverden!

(Til denne kronikken har jeg hatt god nytte av det beste Potter-stedet på nettet, nemlig http://www.mugglenet.com/og av J.K. Rowlings egen fascinerende hjemmeside http://www.jkrowling.com/)

Artikkeltags