Aldri har antallet ikke-troende vært høyere i Norge, viste en undersøkelse gjennomført av Norsk Monitor. Her oppga 46 prosent av de spurte at de ikke tror på gud, en økning fra 39 prosent fra da samme undersøkelse ble gjennomført i 2015.

Nordlys valgte å omtale undersøkelsen og hva er da mer naturlig enn å få en uttalelse fra Svenn A. Nielsen, tidligere pressemann, teolog og profilert samfunnsdebattant i Tromsø?

Ringte feil mann

Han forklarte nedgangen i troende med at folk på generell basis var blitt mer selvopptatte, nedprioriterte religion og at statskirken tviholdt på ritualer som harmonerer dårlig med det moderne samfunnsliv.

 

Det var bare ett problem: Svenn A. Nielsen sa aldri dette. Det var Sven Arne Nielsen, bosatt på Hamar, som uttalte seg. Nordlys ringte rett og slett feil mann.

- Det er jo en god historie, bortsett fra at jeg ikke mener det samme som Sven Arne på Hamar, sier Svenn A. Nielsen og humrer.

- Faktisk står jeg ikke inne for noe av det han sier, verken at folk er blitt mer selvopptatte eller at vi har for gammel liturgi i kirken. Liturgien er fra 2011 og selv om den er tradisjonsrik, er den altså rimelig nyskrevet, fortsetter han.

Fikk reaksjoner

Han beskriver det som «ganske pussig» å lese et intervju med seg selv, uten å ha den ringeste erindring av at han faktisk ble intervjuet.

- Det første jeg lurte på, var om jeg var blitt senil. Det neste jeg gjorde var å gå tilbake flere uker i kalenderen for å prøve å huske om det kunne ha ringt noen fra Nordlys. Jeg mener overhodet ikke at folk er blitt mer selvopptatte og om jeg skulle ha ment det, håper jeg at jeg ville vært glup nok til ikke å si det høyt.

Nielsen forteller at han fikk reaksjoner etter uttalelsene i Nordlys-artikkelen, blant annet i debattinnleggs form på Nordnorsk Debatt.

- Da jeg ble oppmerksom på artikkelen, hadde jeg allerede fått kjeft. I dag sprer jo dette seg i alle retninger. Jeg var nødt til å skrive på Facebook at jeg aldri har sagt det, aldri har ment det og aldri blitt intervjuet i sakens anledning.

- Svarte så godt jeg kunne

Samtidig tar han ikke Nordlys' glipp så tungt. Nielsen har selv bakgrunn fra samme avis og har forståelse for at det kan skje feil.

- Jeg har gjort mange tabber selv og blitt beskyldt for enda flere. Journalister har intervjuet feile mennesker om ting før, sier Nielsen.

 

Sven Arne Nielsen på Hamar forteller at han stusset litt da Nordlys ringte ham i påsken. Samtidig fikk han forståelse for at det dreide seg om en landsomfattende undersøkelse. Nielsen har også vært aktiv i Human-Etisk Forbund, blant annet i lederverv.

- Journalisten presenterte seg og virket veldig seriøs. Jeg er jo også generelt samfunnsinteressert og har engasjert meg i spørsmål om kristendom og statskirken. Så jeg svarte så godt jeg kunne, sier Nielsen.

Han er til daglig HR-sjef i Hamar Media, som blant annet eier Hamar Arbeiderblad.

- Jeg omgås journalister til daglig, så jeg har full forståelse for at det kan skje feil, sier Nielsen.

Nordlys beklager

Han har heller ikke vanskelig for å forstå at teolog Nielsen fikk reaksjoner for uttalelsene han kom med.

- Vi står nok litt på hver vår banehalvdel, ja, kommenterer han.

Helge Nitteberg, sjefredaktør i Nordlys, har snakket med Svenn A. Nielsen og beklaget feilen.

- Slikt skal jo ikke skje, men av og til skjer det likevel. I dette tilfellet er det en serie tilfeldigheter som har spilt inn. For de som har fått med seg hendelsesforløpet, blir kanskje det uforståelige mulig å forstå, sier Nitteberg.

- Jeg opplever heldigvis at Svenn A. tar dette med godt humør. Han flirte godt da jeg forklarte hva som hadde skjedd og viste stor forståelse. Når en slik feil først har skjedd, er jeg glad vi tross alt hadde å gjøre med en klok, forståelsesfull og raus mann som ham, legger han til.